vineri, 29 martie, 2024

Orbirea s-ar putea trata: metoda revolutionara, testata in Europa

Distribuie:

Publicat:

Degenerescenta maculara este cea mai comuna cauza a instalarii orbirii, iar pentru aceasta nu exista, pentru moment, un tratament. Totusi, in Marea Britanie, un profesor de la University College London testeaza o metoda despre care crede ca poate reda vederea cuiva care si-a pierdut acest simt.

La nivel global, degenerescenta maculara afecteaza 30 de milioane de oameni. Singurele “medicamente” folosite in prezent, care nu fac insa nimic pentru vederea pacientilor, sunt vitaminele si calmantele, aminteste CNN. Insa profesorul Pete Coffey, dupa opt ani de cercetari, testeaza o metoda revolutionara: tratamentul cu celulele stem, potrivit ziare.com.

Tratamentul poate fi aplicat si celor care inca nu si-au pierdut de tot vederea, dar si celor care deja nu mai au acest simt. Persoanele afectate de degenerescenta maculara vad intai o pata neagra, care creste gradual, pierzandu-si ulterior capacitatea de a citi si a recunoaste chipuri familiare.

In vara anului trecut, profesorul a testat metoda pe o pacienta in varsta de 60 de ani, afectata de degenerescenta maculara in stadiu avansat.

CITESTE:GISAN TUR:Companie specializata in transport international de persoane si colete

Chirurgii i-au implantat acesteia, in spatele retinei, un strat fin de celule. Au fost folosite celule stem. Desi au trecut mai bine de sase luni, profesorul Coffey inca nu afirma ca experimentul este un succes, dand timp tratamentului sa actioneze. Pacienta este si acum monitorizata, observandu-se ca celulele au supravietuit.

Inca noua pacienti vor fi supusui procedurii, in cadrul unui test. Daca acesta va avea succes, deja se poate vorbi despre un tratament pentru orbire. Profesorul Coffey spera ca aceasta procedura sa devina una la fel de comuna precum operatia pentru cataracta.

Mai mult, metoda ar putea fi folosita si in alte afectiuni, insa exista un risc – celulele s-ar putea prolifera, practic formandu-se tumori. In plus, exista riscul ca aceste celule sa migreze in organism, ajungand in inima sau plamani.

Daca s-ar reusi evitarea unor astfel de pericole, atunci s-ar putea ajunge la performanta ca organismul sa se refaca singur, cu ajutorul celulelor stem, si sa nu mai fie nevoie de transplanturi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img