vineri, 19 aprilie, 2024

Ordonanta de urgenta pentru salariile de la stat

Distribuie:

Publicat:

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, miercuri, la debutul sedintei de guvern, ca va fi data o ordonanta de urgenta ce va corecta situatia salariilor mici ale bugetarilor.

“Avem doua proiecte. Primul proiect de ordonanta de urgenta, pe care ni-l putem asuma noi, ca Guvern, in ideea unei corectari a disfunctionalitatilor, pe fondul cresterii salariului minim si al comprimarii salariilor bugetarilor, in special in partea de jos a grilei de salarizare.

Vrem sa-l implementam inca din a doua jumatate a acestui an si pe parcursul anului viitor. Vom vedea ce mobilizare bugetara putem face pentru aceasta perioada. Obiectivul este o corectare (…) in special in ceea ce priveste salariile mici”, a spus premierul, la debutul sedintei de guvern.

“Azi (miercuri – n.red.) vom avea o prima discutie pe acest subiect, cu obiectivul de a-l adopta sapatamana viitoare, dupa discutii cu partenerii sociali”, a mai spus Ciolos.

De asemenea, mai exista un proiect luat in calcul de Guvern, care cuprinde o abordare multianuala a salarizarii in sectorul bugetar.

“O a doua abordare, complementara OUG, e un proiect de lege pe care vreau sa-l punem in dezbatere publica. E vorba de o abordare multianuala din 2018 incolo, in ideea de a evolua spre o salarizare unitara pe care sa o gandim si impreuna cu reforma administratiei publice pe care o pregatim.

Cele doua abordari se leaga. OUG acopera jumatatea anului 2016 si 2017, in ideea ca un proiect de lege cu abordare multianuala nu va avea efect inainte de 2018, iar pana atunci venim cu corecturile si rezolvarea acestor inechitati, prin ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului”, a aratat premierul.

Salariu minim aproape plafonat

In weekend au aparut, pe surse, unele informatii legate de salariile bugetarilor, potrivit carora remuneratiile celor care lucreaza la stat ar putea creste cu 19% doar daca salariul minim va fi marit cu 25 de lei pe an, astfel ca in 2020 sa ajunga la 1.350 de lei.

In replica, sindicalistii au transmis ca asa ceva e inacceptabil si au amenintat ca vor iesi in strada si vor incerca sa dea jos Guvernul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img