vineri, 26 aprilie, 2024

Orientul Mijlociu, in clocot inainte de anuntul lui Trump. Fortele de securitate israeliene se pregatesc de ‘confruntari’ cu palestinienii

Distribuie:

Publicat:

Fortele de securitate israeliene se pregatesc de ''confruntari'' cu palestinienii in Ierusalimul de Est si Cisiordania inainte de anuntul presedintelui american, Donald Trump, privind recunoasterea Ierusalimului drept capitala a Israelului, relateaza miercuri agentia Xinhua, scrie agerpres.ro. 

Un oficial militar a declarat pentru media locale ca armata israeliana este ''pregatita pentru o posibila escaladare'', inclusiv proteste violente. 

In cursul noptii de marti spre miercuri, in orasul Betleem au fost arse postere cu Trump in timpul unui miting care a inceput dupa ce un inalt oficial al Casei Albe a confirmat ca presedintele american va recunoaste miercuri Ierusalimul drept capitala Israelului. Potrivit oficialului american, se asteapta de asemenea ca Trump sa anunte ca Ambasada SUA de la Tel Aviv va fi mutata la Ierusalim, dar mutarea nu va avea loc imediat. Anuntul lui Trump va marca o schimbare in politica SUA. Oficiali palestinieni au avertizat ca decizia va distruge orice sansa privind un acord de pace intre Israel si palestinieni, care considera Ierusalimul de Est drept capitala a viitorului lor stat. Ierusalimul de Est este un teritoriu predominant palestinian, pe care Israelul l-a cucerit de la Iordania in timpul razboiului din Orientul Mijlociu in 1967 si pe care la scurt timp l-a anexat, scrie Xinhua. Comunitatea internationala nu a recunoscut niciodata anexarea Ierusalimului de Est. 

Se asteapta, de asemenea, ca anuntul lui Trump sa provoace o reactie puternica din partea palestinienilor, precum si a Iordaniei si a altor tari musulmane, care au avertizat deja ca un astfel de demers va fi inacceptabil. 

Ierusalimul este un loc sfant atat pentru musulmani cat si pentru evrei. In Orasul Vechi al Ierusalimului de Est se afla esplanada Moscheii Al-Aqsa, cunoscuta pentru musulmani ca Haram Al-Sharif (''Sanctuarul Nobil'') si pentru evrei drept Muntele Templului. Complexul religios este in custodia Iordaniei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img