sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pactul Mondial ONU privind Migraţiile a fost adoptat prin proclamare orală și în urma unei lovituri tradiționale de ciocan

Distribuie:

Publicat:

Pactul Mondial privinf Migraţiile al ONU a fost aprobat în mod oficial luni, la Marrakech, în Maroc, după ce a fost proclamat oral şi în urma tradiţionalei lovituri de ciocan, în prezenţa a 150 de ţări reunite în Conferinţă Interguvernamentală, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Acest moment este produsul inspirat al unor eforturi”, a declarat, în deschiderea dezbaterilor, secretarul general al ONU Antonio Guterres.

”Noi nu trebuie să cedăm fricii sau unor neraţiuni false” despre migraţie, a subliniat el.

Guterres a denunţat ”numeroasele minciuni” propagate pe tema acestui acord.

Citește și: Cel mai mare furnizor mondial de servicii de curăţenie se retrage din 13 ţări, inclusiv din România, şi elimină 100.000 de locuri de muncă

Acest acord nu are caracter constrângător asupra statelor care-l ratifică, ci vizează să încurajeze o consolidare a cooperării internaţionale în domeniul migraţiei, în vederea unei migraţii ”sigure, ordonate şi regulate”.

Conferinţa Interguvernamentală de la Marrakech este o simplă etapă formală a procesului, înaintea unui ultim vot de ratificare, la 19 decembrie, în Adunarea Generală a ONU, la New York.

”Este uluitor să existe atât de multă dezinformare despre ceea ce este Pactul şi ceea ce spune (…). El nu creează niciun drept la migraţie, el nu obligă în vreun fel vreun stat”, a subliniatduminică seara, într-o conferinţă de presă, la Marrakech, Reprezentanta Specială a ONU pentru Migraţii, Louise Arbour.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img