News Flash:

Padurile vasluiene sunt lasate in voia sortii.Codrul patriei dispare de la o zi la alta

30 Martie 2016
1482 Vizualizari | 0 Comentarii
La nivelul judetului Vaslui, silvicultorii fac eforturi pentru a convinge populatia sa isi asigure paza in zonele de padure pe care le detin. Situatia suprafetelor forestiere este ingrijoratoare. In momentul acesta, la nivelul judetului sunt aproximativ 7.500 de hectare de padure care nu sunt asigurate cu paza, silvicultorii reusind sa administreze doar 10.236 hectare.

Reprezentantii Directiei Silvice Vaslui spun ca fac toate demersurile pentru a aduce padurile sub paza, dar din pacate, nici acum multe dintre acestea nu au regimul juridic stabilit.

 „Suprafata padurilor private pe care Directia Silvica le are sub contract de paza este de 10.000 de hectare. Exista insa o suprafata mare de paduri care nu se afla sub nici o autoritate. Sunt mai multe dificultati care le intalnim fata de aceste suprafete. Odata ca respectivele terenuri au proprietari incerti. De la data preluarii padurii o parte din ei au decedat, iar cei ramasi nu au dezbatut mostenirea. Nu este reglementata proprietatea. Noi facem demersuri in acest sens, exista organe de control care pot sanctiona pe cei care nu respecta legea. Incercam sa le aducem sub paza, sa convingem proprietarii sa se supuna legii si sa incheie contracte pentru ca nu vrem sa vedem cum dispar aceste suprafete impadurite”, se arata intr-un raport al Directiei Silvice.

La acesta data, judetul Vaslui are doar 15% din suprafata totala acoperita cu vegetatie forestiera, in conditiile in care media nationala este de 26,7%. Cu un ritm de circa 800 hectare impadurite anual, Vasluiul are nevoie de 90 de ani pentru a atinge valorile fondului forestier national al Romaniei. Silvicultorii fac insa eforturi sustinute pentru a educe acest decalaj. Prin mai multe programe derulate in perioada 2002 – 2014, DS Vaslui a regenerat 7.872 hectare, din care regenerari naturale 4.957 hectare si prin impaduriri 2.923 hectare, din care 1.594 hectare pe terenuri agricole degradate preluate in fondul forestier. Suprafata judetului ocupata cu vegetatie forestiera este la acesta data de 80.148 hectare, ceea ce reprezinta 15,1% din suprafata totala a judetului, care este de 531.840 hectare. Din totalul zonelor forestiere din judetul Vaslui, 47.917 hectare sunt in proprietatea publica a statului, 24.46 hectare sunt in proprietate privata, iar 321 hectare revin unitatilor administrativ teritoriale. Directia Silvica administreaza 46.069 hectare din fondul forestier in proprietatea statului. Restul padurilor sunt gospodarite de Directiile Silvice din Iasi, Galati si Bacau.

judetului vaslui silvicultorii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0871 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017949 (s)