vineri, 19 aprilie, 2024

Pagubele fermierilor romani din cauza pestei porcine africane pot fi acoperite din bugetul CE

Distribuie:

Publicat:

Pagubele crescătorilor de porci, care se pot înregistra în urma evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, se ridică la sute de milioane de euro, însă acestea pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).

"Pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro. Acestea însă pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene. Acum este momentul implicării tuturor factorilor de răspundere. Dacă se urmează modelele adoptate de ţări precum Polonia, Germania sau Spania avem şanse să supravieţuim – nu să venim cu invenţii noi care să fie respinse, nu inventează România roata. Aceste programe sunt foarte costisitoare astăzi şi România nu şi le poate permite, dacă situaţia se agravează. Considerăm că deja situaţia de astăzi este destul de gravă deoarece focarele se extind rapid", susţin reprezentanţii ACEBOP, într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, ultimul raport al Oficiului Internaţional de Epizootii (OIE) arăta la data de 4 iulie 2018 un număr de 237 de focare de pestă porcină africană, identificate pe teritoriul ţării noastre şi numărul acestora continuă să crească, "un motiv real de panică în rândul fermierilor români" .

În piaţa cărnii activează în jur de 9.500 de firme, cele mai multe în sectorul creşterii animalelor (5.777 date la nivelul anului 2016). Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agroalimentar, iar creşterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analiştilor.

"Din experienţa Spaniei şi a Portugaliei, am învăţat un lucru – nu ştim dacă avem putere financiară să aplicăm un asemenea program, dar cel puţin putem să îl propunem – pentru binele sectorului de porc, aceste ţări au cheltuit miliarde şi nu au reuşit, până când nu au interzis creşterea suinelor în gospodăria populaţiei – măsură subvenţionată. Polonia, în faţa crizei PPA, a interzis creşterea suinelor, dar a subvenţionat în locul lor achiziţiile de bovine şi ovine. Trebuie să alegem pe ce drum mergem, înainte de a intra în colaps", avertizează reprezentanţii asociaţiei.

În acest context, ACEBOP solicită ca în adoptarea noii legislaţii de modificare a Hotărârii de Guvern nr.1214/2009 privind despăgubirile ce se cuvin proprietarilor de pe întreg lanţul de producţie suin, să se ţină cont în primul rând de pierderile uriaşe pe care le suportă fermierii şi falimentul celor care au credite.

"Este imperios necesar să se apeleze la legislaţia europeană în domeniu, care prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de creştere a porcinelor şi crearea de piedici artificiale în cadrul comerţului intracomunitar şi cu ţările terţe", afirmă reprezentanţii ACEBOP.

Ei susţin că în zonele în care se constată prezenţa virusului PPA, orice fermă nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp, însă nu numai acea fermă este închisă, ci toate fermele pe o rază mai mare, animalele fiind sacrificate, iar pagubele enorme. "Nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea. Totodată, aplicarea unor măsuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitând resurse umane, materiale şi financiare foarte mari. Pe lângă costul ridicat al eradicării bolii, pierderile economice prin stoparea comerţului cu animale vii, carne şi produse din porc ne vor afecta "pe o perioadă de 30 de ani"- conform experţilor ANSVSA", se arată în comunicarea ACEBOP .

În opinia reprezentanţilor Asociaţiei crescătorilor şi exportatorilor de animale, cele trei elemente de acţiune, în condiţiile în care această boală nu afectează omul, vizează eradicarea bolii, cu redobândirea statusului României de ţară indemnă, cu toate drepturile comerciale din sectorul porcului; despăgubirea reală a fermierilor pentru pagubele create de boală, în relaţie strânsă cu evitarea barierelor nejustificate în calea comerţului; reconsiderarea derogărilor comunitare pe nivele de risc, astfel încât, cu anumite acţiuni de micşorare a riscului de difuzare a bolii, societăţile afectate să îşi poată vinde o parte din rodul muncii lor (pe baza derogărilor legale şi aplicate de toate statele membre afectate, cuprinse în Decizia UE nr. 709/2014) şi să nu încarce artificial bugetul României.

"Modificările ar trebui să cuprindă mai ales despăgubirea reală a fermierului afectat direct, a unităţilor de abatorizare, transformare, depozitare şi comercializare a cărnii, materialului seminal, produselor şi subproduselor de porc; despăgubirea unităţilor aflate în zona de protecţie care au interdicţii comerciale şi reconsiderarea fermelor libere, din zona de supraveghere, care trebuie să comercializeze liber, sub supraveghere, porcii graşi spre abatorul autorizat; acoperirea pierderilor de venit şi a cheltuielilor directe din unităţile sectorului  suin – producţie, reproducţie, abatorizare, procesare, depozitare şi comercializare – în care se aplică legislaţia veterinară comunitară de eradicare a bolii – care cuprinde perioade neproductive: de neutralizare a cadavrelor, curăţenie, dezinfecţie, dezinsecţie, vid sanitar – în care angajaţii practic lucrează, dar nu produc", explică asociaţia în comunicat.

Potrivit sursei citate, societăţile de asigurări acoperă, de obicei, perioadele de 'întrerupere a afacerii' în zootehnie, în anumite cazuri – listă din care lipsesc bolile acoperite de la bugetul ANSVSA, respectiv bolile din lista Oficiului Internaţional de Epizootii (OIE). În aceste cazuri, care includ şi pesta porcină africană, toate pierderile sectorului de porc ar trebui acoperite prin bugetul ANSVSA şi din fondul de urgenţă al Comisiei Europene.

Legislaţia comunitară în domeniu prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de porc şi crearea de piedici artificiale în cadrul comerţului intracomunitar şi cu ţările terţe.

În aceste condiţii, ACEBOP recomandă utilizarea coridoarelor sigure către un abator autorizat pentru toţi porcii sănătoşi dinafara focarului – conform strategiei 'sistemului canalizat al cărnii de porc' – Decizia UE nr.40/2012, strategie realizată de experţii veterinari români. Aplicând aceste derogări pierderile în perioada de eradicare a PPA vor putea fi reduse considerabil, adaugă reprezentanţii Asociaţiei.

ACEBOP, membră a Uniunii Europene a Comerţului cu Animale şi Carne (UECBV), membră a Federaţiei Naţionale PRO-AGRO şi membră a C.E.S. – Comisia de siguranţă a consumatorului şi concurenţă loială, este prima organizaţie interprofesională din România care s-a implicat activ în analiza periodică a situaţiei şi a prezentat Guvernului opiniile specialiştilor care activează în zootehnie şi industria cărnii. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img