marți, 16 aprilie, 2024

Pancreasul tau ar putea fi vinovat de kilogramele in plus

Distribuie:

Publicat:

Indiferent daca ai o predispozitie genetica spre aciditate gastrica sau nu, tot trebuie sa stii care sunt factorii care îti maresc sansele sa faci ulcer gastric. Afla care sunt acele greseli care duc la ulcer. Vezi ce sa NU faci, ca sa ramai sanatos. Studii recente arata ca fumatul creste riscul de aparitie al ulcerului gastric. În plus, fumatul încetineste procesul de vindecare al ulceratiilor stomacale deja existente si contribuie la reaparitia leziunilor cauzate de aciditate în exces. Cofeina stimuleaza secretia de acizi din stomac, ceea ce agraveaza durerea în cazul în care suferi deja de ulcer. Pe de alta parte, cei care nu sufera de ulcer sau gastrita nu trebuie neaparat sa renunte la cafea, deoarece aceasta are si efecte benefice asupra organismului si nu provoaca singura o crestere a aciditatii care rezulta într-un ulcer.

Desi studiile nu arata clar o legatura între aparitia ulcerului si consumul de bauturi alcoolice, cifrele vorbesc de la sine. Ulcerul apare mult mai des la oamenii care au ciroza la ficat, o boala cronica cauzata, printre altele, de consumul excesiv de alcool. Desi stresul a fost eliminat de pe lista oficiala a cauzelor aparitiei ulcerului gastric, persoanele care sufera de aceasta boala spun adesea ca stresul le înrautateste durerile si declanseaza crize. În plus, stresul fizic, cum ar fi în cazul persoanelor implicate într-un accident, un incendiu, sau al celor care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale, cauzeaza cresterea aciditatii în stomac.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirina, etc) sensibilizeaza stomacul la actiunea acizilor gastrici si astfel apare senzatia de arsura. Astfel de medicamente care fac rau stomacului sunt adesea cele prescrise pentru febra, dureri de cap si alte dureri minore de diferite naturi. Apoximativ 10% din populatia lumii se confrunta cu un ulcer gastric pe parcursul vietii. Cunoscut si sub numele de ulcer de stomac, boala se manifesta prin rani dureroase in mucoasa stomacala. Stomacul produce un acid puternic pentru a ajuta la digerarea alimentelor si pentru a proteja impotriva microbilor. Pentru a proteja tesuturile organismului de acest acid, acesta secreta si un strat gros de mucus. Daca stratul de mucus este uzat si nu mai functioneaza eficient, acidul poate deteriora tesutul stomacal, provocand un ulcer.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img