vineri, 29 martie, 2024

Papa Francisc, mesaj crunt de Anul Nou: “Pacatele oamenilor au provocat degradarea umana, sociala si a mediului”

Distribuie:

Publicat:

In mesajul sau de Anul Nou, Papa Francisc a spus ca anul 2017 a fost tulburat de razboi, minciuni si nedreptate si i-a indemnat pe oameni sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor, informeaza Reuters, potrivit Agerpres.

La ultimul sau eveniment public din 2017, slujba de vecernie tinuta la Bazilica Sfantul Petru, suveranul pontif a spus ca umanitatea a ''irosit si a ranit'' anul '' in multe feluri provocand decese, minciuni si nedreptati''.

In timp ce razboiul este cel mai evident semn de ''orgoliu absurd, incapabil de a simti remuscare'', multe alte pacate au provocat ''degradarea umana, sociala si a mediului''. 

''Trebuie sa ne asumam responsabilitatea tuturor actiunilor in fata Domnului, a fratilor nostri si a creatiei noastre'', a mai spus suveranul pontif. 

Cu toate ca nu a facut referire la un eveniment anume din 2017, papa si-a facut auzita vocea pe multe dintre subiectele arzatoare ale momentului de-a lungul anului. 

In luna aprilie, Papa Francisc a condamnat ''masacrul inacceptabil'' al civililor nevinovati care au pierit intr-un atac cu arme chimice in Siria. 

In urma cu doar o luna, a vizitat Myanmar, unde peste 600.000 de musulmani Rohingya au fost fortati sa-si paraseasca locuintele si sa se refugieze in tara vecina, Bangladesh, vorbind cu autoritatile, in incercarea de a calma criza.

In timpul unei excursii efectuate in luna septembrie, papa a incercat de asemenea sa incurajeze procesul de pace din Columbia si a facut lobby, in mai, pe langa presedintele american Donald Trump pentru a acorda mai multa atentie problemei schimbarilor de climatice. 

Pe fundalul tensiunilor in crestere intre Coreea de Nord si Occident, papa Francisc si-a exprimat ingrijorarea referitoare la arsenalul nuclear. 

La finalul slujbei, Francisc a traversat Piata Sfantul Petru, a dat mana cu credinciosii si a facut fotografii, dupa care s-a oprit pentru scurt timp in dreptul scenei nasterii Domnului amenajata in piata. 

In prima zi din 2018, suveranul pontif, liderul celor 1,2 miliarde de catolici din lumea intreaga, va tine o slujba pentru a marca Ziua Mondiala a Pacii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img