miercuri, 24 aprilie, 2024

Papa Francisc transmite un mesaj de solidaritate fata de imigranti

Distribuie:

Publicat:

Papa Francisc se afla in insula elena Lesbos, poarta de intrare a imigrantilor in Europa, pentru a transmite un mesaj de deschidere si de solidaritate, relateaza AFP. Avionul Suveranului Pontif a fost intampinat de premierul grec Alexis Tsipras.

Papa Francisc se va intalni de asemenea cu principalele sale doua gazde ale zilei, Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului care exercita un primat onorific in cadrul patriarhiilor ortodoxe, si Ieronim, arhiepiscopul ortodox al Atenei si al intregii Grecii.

Cele trei fete bisericesti se vor deplasa cu un microbuz la ‘hotspot’-ul Moria, o tabara de primire din mijlocul dealurilor plantate cu maslini, in care se afla inchisi circa 3.000 de imigranti in conditii extrem de dificile, potrivit organizatiilor umanitare. Ajunsi la Lesbos dupa intrarea in vigoare, la 20 martie, a acordului dintre Uniunea Europeana si Ankara, imigrantii ar urma sa fie trimisi inapoi in Turcia, cu exceptia situatiei ipotetice in care ar fi acceptata cererea lor de azil in Grecia.

Anul trecut, peste jumatate de milion de imigranti au trecut prin Lesbos, iar in acest an in insula au debarcat deja aproape 90.000 de persoane, dintre care peste o treime copii, potrivit ONU.

In tabara, cei trei responsabili religiosi se vor intalni cu zeci de minori, majoritatea neinsotiti, in prezent inchisi, apoi se vor deplasa intr-un cort pentru a se intalni cu circa 250 de imigranti reprezentativi pentru diferite situatii.

Dupa discursuri scurte, cei trei oficiali religiosi se vor deplasa intr-un container special amenajat, una din multele carcase metalice care constituie principalele spatii de cazare din tabara, pentru a lua masa cu opt imigranti si trei traducatori, scrie agerpres.ro.

Papa, patriarhul si arhiepiscopul se vor urca din nou in microbuz la ora 13.30 (10.30 GMT) pentru a se deplasa la sediul Garzii de Coasta din portul Mytilene, pentru o intalnire cu locuitori din Lesbos, precum si cu o comunitate mica de catolici din insulele din jur.

Aceasta scurta intalnire se va incheia cu o rugaciune pentru victimele migratiei, in memoria carora cei trei vor lansa fiecare o coroana de flori in Marea Mediterana.

Dupa cateva scurte discutii pe aeroport, Papa va pleca inapoi spre Roma la ora 15.15 (12.15 GMT).

“Este vorba de o vizita strict umanitara si ecumenica, nu politica”, a subliniat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img