vineri, 19 aprilie, 2024

Paradisul natural al arhipelagului Cap Verde, vandut la galeata: Explozia imobiliara de pe insula consuma nisipul plajelor

Distribuie:

Publicat:

Dacă ceva poate fi valorificat, poate fi și furat. Este o regulă nescrisă, valabilă nu doar la noi, ci și în alte părți ale globului. Paradisul natural al arhipelagului Cap Verde se pierde, puțin câte puțin. Se scurge, de fapt, printre degetele hoților de nisip, potrivit tvr.ro.

Așa se numesc cei care au făcut o afacere din transportul găleților pline de pe plajă, în curțile marilor fabrici de materiale de construcții. E o afacere ilegală, dar toată lumea închide ochii și așa a ajuns ecosistemul să fie total dezechilibrat.

Pe zeci de kilometri, plaja a ajuns un fel de carieră în aer liber. Zilnic, localnicii vin să scormonească fundul marii cu mâinile, ore în șir. Localnicii le numesc "hoațe de nisip".

Găleată cu găleată, prețioasa încărcătura de nisip vulcanic e luată de pe plajă și transportată pe cap, zeci de kilometri. Activitatea rezervată exclusiv femeilor e complet ilegală, dar poliția nu a făcut niciodată vreo anchetă.

Cumpărătorii iau această materie primă la preț de nimic. Pentru un camion care se umple în 3 săptămâni de muncă, plătesc 100 de euro. Încărcătura se transformă de regulă în ciment. Pe această insulă, asistăm la o explozie imobiliară fără precedent.

Nisipul de pe plajă dispare văzând cu ochii. Au de suferit și pescarii: în ultimii 10 ani, capturile s-au redus la jumătate.Unii peşti depun icrele în nisip. Dar acum

nu a mai rămas niciunul, s-au dus să se înmulţească în altă parte, iar pescarii mai prind nimic.

Consecințele sunt dezastruoase pentru mediu. Nu mai există barieră naturală între apă și munte, iar localnicii se văd lipsiți de principalele resurse din arhipelag.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img