vineri, 29 martie, 2024

Paradox la Episcopia Husilor: in timp ce preotii sunt implicati intr-un scandal sexual, duvohnicul parinte MINA DOBZEU traieste in saracie si singuratate

Distribuie:

Publicat:

E de actualitate scandalul sexual in care este implicata conducerea Episcopiei Husi, dupa ce chiar PS Corneliu Barladeanu le-a organizat un flagrant delict de toata frumusetea subalternilor, care il santajau de ani buni, cu o inregistrare video. Ce nu a luat in considerare PS Corneliu este faptul ca cel mai afectat din acest scandal va fi chiar el, avand in vedere orientarile sexuale ale domniei sale.

Asa se face ca procurorii DNA au descins nu mai tarziu de saptamana trecuta la Episcopia Husilor, de unde au ridicat mai multe casete video, memorii usb, unitati de calculatoare si telefoane, pe care ar fi urmat sa descopere o inregistrare video, cu care episcopul era santajat de trei preoti din judetul Vaslui. Cei trei sunt in aceste momente arestati la domiciliu, in urma hotararii judecatorilor vasluieni.

In tot acest timp, intr-o chilie saracioasa din cadrul Episcopiei Husilor, duhovnicul Mina Dobzeu, mistuit de boala, orb si fara putere sa se deplaseze, isi traieste singuratatea, uitat de mai marii bisericii, care ar putea invata multe de la el.

Unul dintre cei mai iubiti duhovnici ai Romaniei, Mina Dobzeu este autorul a nu mai putin de 12 carti. Este veteran de razboi si e considerat o adevarata legenda vie. Parintele Mina Dobzeu a intrat in constiinta nationala ca fiind monahul care l-a infruntat pe dictatorul Nicolae Ceausescu, scriindu-i sapte scrisori despre morala poporului roman si ateism. Tot Mina Dobzeu este cel care l-a convertit la credinta ortodoxa pe marele carturar Nicolae Steinhardt, pe 15 martie 1960, in timp ce se aflau in detentia regimului comunist.

La instalarea noului episcop Corneliu Barladeanu, toti cei care il ajutau pe sfantul parinte Mina Dobezeu, cu bunuri si hrana, au fost risipiti. In aceste momente este practic imposibil de ajuns la parinte, fara autorizatia mai marilor episcopiei. Episcopul Corneliu Barladeanu s-a temut intotdeauna de sentimentele si bunatatea pe care le poate starni parintele Mina Dobzeu. De aceea a stabilit clar ca nimeni sa nu il poata vizita si sa nu se mai puna accentul pe el. Intr-o perioada, parintele Mina Dobzeu era scos din chilie intr-un scaun cu rotile si tinut afara, la aer curat. Insa acele vremuri au apus. Acum este chinuit intr-o chilie saracioasa, cu o lenjerie veche, cu o usa prinsa cu sfoara, si hranit la limita supravietuirii.

Anul acesta, pe 5 noiembrie, parintele Mina Dobzeu implineste varsta de 96 de ani

„Am pensie de veteran de razboi, de detinut politic si de preot. Monahii spun ca jumatate din pensie trebuie data manastirii. Dar la mine este altceva, este o exceptie, eu fac misiune, dau carti gratis. M-a costat 14.000 de lei numai cartea «Pentru o biserica dinamica», apoi mai sunt si celelalte 11“, declara parintele Dobzeu in 2009.
A impartit gratuit peste 17.000 de volume episcopiilor si mitropoliilor din toata tara. Episcopul Husilor, in schimb, sustinea ca parintele Mina, asemenea tuturor vietuitorilor dintr-o manastire, inclusiv staretului, „trebuie sa plateasca jumatate din pensie “. Mina Dobzeu s-a supus, in cele din urma. I-a iertat pe toti, iar istoria il va pastra in paginile din „Jurnalul Fericirii“, a lui Nicolae Steinhardt, pentru botezul din inchisoarea de la Jilava.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img