joi, 28 martie, 2024

Parlamentarii vor sa introduca o noua zi libera. Cand a fost stabilita

Distribuie:

Publicat:

Mai multi parlamentari liberali vor sa instituie o Zi Nationala a Meseriilor, in 25 noiembrie, ca masura de promovare a invatamantului profesional si tehnic.

"Motivele pentru recenta crestere inregistrata de invatamantul profesional sunt foarte clare: cresterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregatite in meserii. De asemenea, deschiderea Romaniei catre piata europeana necesita oameni foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional. Facilitatile acordate elevilor (bursa, internat si decont transport) si companiilor care investesc in acest tip de educatie reprezinta si ele un imbold", se arata in expunerea de motive a proiectului, initiat de deputatii Raluca Turcan si Florica Cheres.

Acestia amintesc ca in prezent sunt 1.195 de institutii de invatamant profesional si tehnic, dar care sunt raspandite inegal pe teritoriul tarii. In acest sens, liberalii dau exemplu regiunea de nord-est, unde sunt 242, iar in Bucuresti-Ilfov doar 68.

"Prin acest proiect de lege dorim sa oferim un cadru national care sa ofere ocazia de a promova invatamantul profesional si tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie va fi declarata Ziua Nationala a Meseriilor. Am ales data de 25 noiembrie pentru ca in aceasta zi a anului 1864 a fost promulgata de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza Legea asupra instructiunii a Principatelor Unite Romane, care statua pentru prima data invatamantul profesional", potrivit documentului citat.

Proiectul legislativ este sustinut de parlamentari PNL, USR si PMP si a fost depus la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img