marți, 19 martie, 2024

Parlamentarii vor sa mai dea un tun pe final de mandat: Privilegii fara concurs

Distribuie:

Publicat:

Mai multi parlamentari de la toate partidele au semnat o initiativa legislativa care prevede ca aceia care nu mai sunt alesi in viitorul for legislativ devin de drept si fara concurs inalti functionari publici.

Singurele restrictii prevazute in noul proiect legislativ sunt ca senatorul sau deputatul respectiv sa fi detinut cel putin un mandat si sa aiba studii superioare, de scurta sau de lunga durata.

Conform fisei de la Senat, proiectul de lege cu numarul B73/2016 a fost depus la Senat in data de 2 martie, sub semnatura senatorului PSD Florinel Butnaru (PSD), care a absolvit Facultatea de Mecanica si Tehnologie Pitesti la varsta de 44 de ani.

In expunerea de motive se arata: “In prezent, legea este excesiv de restrictiva cu privire la intrarea in corpul functionarilor publici stabilind ca unica conditie (sic!) de profesionalizare a functiei publice – concursul (sic!). Nu este actualizata la cerintele de dezvoltare ale societatii si nu are in vedere eficienta administratiei publice si calitatea managementului in administratie si experienta profesionala dobandita pentru a ocupa diverse functii de conducere.

In practica Uniunii Europene profesionalizarea functiei publice nu se limiteaza a fi ocupata (sic!) numai prin concurs si institue (sic!) tratamente juridice distincte pentru anumite categorii de persoane”.

Daca legea e adoptata de Parlament, orice fost parlamentar devine de drept inalt functionar public, putand ocupa functii precum cele de prefect, subprefect, secretar general al Guvernului sau alte pozitii in ministere, in administratia centrala sau locala, inclusiv cea de ambasador.

Unul dintre cei mai vocali sustinatori ai proiectului este senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu.

“Deci atentie, eu parlamentar, facultati, doctorate, Institutul de Diplomatie Roman absolvit, retineti, eu acum, daca nu trece legea asta, eu nu pot fi ambasador. Ceea ce sunt foarte suparat pe treaba asta (sic!).

Si-au creat o casta acolo unde nu poate sa mai intre nimeni. Deci eu, la legea asta, asta am avut pretentia: sa deschideti usile si altora, nu numai neamurilor voastre cum era la notari. Nu se poate asa ceva, din tata in fiu, ca nu e monarhie!”, a declarat el.

Si Florinel Butnaru si-a exprimat indignarea cu privire la situatia actuala. “Acel concurs national care este organizat o data la doi ani, la trei ani, la cheremul conducatorului Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si nu cred ca este corect sa astepte”, a explicat el.

Mai mult, initiatorii vor si abrogarea articolului din actuala lege care le interzice celor care au facut politie politica sa devina inalti functionari publici.

Legea a fost intens dezbatuta in grupul parlamentar al PSD, relateaza Digi24.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img