sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Parlamentul de la Budapesta i-ar putea da toata puterea lui Viktor Orban, pe perioada starii de urgenta

Distribuie:

Publicat:

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, ar putea fi însărcinat de Parlamentul de la Budapesta cu toată puterea pe perioada stării de urgenţă, scrie cotidianul The Guardian.

Parlamentarii vor discuta acest subiect. De asemenea, la Budapesta se discută pe seama încarcerării celor care "răspândesc ştiri false". ONG-urile care militează pentru libertatea de expresie spun că această ordonanţă ar deschide o cutie a pandorei pentru abuzuri, potrivit Mediafax.ro.

"Nu poţi să oferi un mandat în alb pentru a guverna o ţară. Acest draft exact asta face. Este o carte albă în mâna decidenţilor", a afirmat Marta Pardavi, reprezentant al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Ungaria.

Duminică, patru ONG-uri maghiare, inclusiv Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului, a cerut ca modificările să fie făcute în mod constituţional.

Guardian scrie că noua lege ar permite condamnarea la închisoare chiar şi pentru 5 ani a celor care răspândesc informaţii clasificate sau false.

Pe de altă parte, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Viktor Orban, a scris pe Twitter că "cei care spun că ordonanţa este un pericol pentru libertatea presei sunt iresponsabili". "Vieţile oamenilor sunt în joc, iar ordonanţa este rezonabilă", a mai notat acesta.

Gwendoline Delbos-Corfield, europarlamentar francez, a avertizat de asemenea: "Este o pantă periculoasă. Viktor Orban nu trebuie să primească o carte în alb care sa îi ofere toată puterea lui şi să o ia din mâinile cetăţenilor maghiari".

Ungaria a testat până acum doar 5.000 de oameni şi a confirmat 167 de cazuri pozitive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img