joi, 28 martie, 2024

Particularitatile ceaiului alb – ce il face asa pretios

Distribuie:

Publicat:

Ceaiul este o bautura foarte raspândita la nivel mondial. Totusi, ceaiul alb este putin cunoscut si este consumat mult mai putin decât celelalte tipuri (ex.: ceaiul negru reprezinta 75% din consumul mondial de ceai).

Ceaiul alb este produs din frunzele tinere si mugurii de Camellia sinensis. Acestea sunt încalzite pentru a inactiva polifenol oxidaza si apoi uscate. Ca si ceaiul verde, acest tip de ceai este foarte putin procesat si astfel contine o cantitate mare de antioxidanti.

Cel mai mare producator de ceai alb este China, însa în ultimii ani acesta a fost cultivat si în alte tari precum India, Thailanda, Taiwan etc.

Ceaiului alb si cariile
Ceaiul alb contine cantitati importante de fluor, tanin si flavonoide. Biodisponibilitatea fluorului din ceai este de aproximativ 34% si astfel ceaiul alb este o sursa buna de fluor si previne aparitia cariilor. De asemenea, taninurile inhiba anumite enzime prezente în saliva si astfel reduc potentialul cariogenic al alimentelor cu un continut ridicat de amidon.

Antioxidantii prezenti în ceaiul alb inhiba si dezvoltarea bacteriilor la nivelul cavitatii bucale si implicit formarea placii bacteriene.

Ceaiul alb si cancerul
Datorita continutului ridicat de antioxidanti ceaiul alb poate preveni aparitia tumorilor maligne.

Un studiu recent a demonstrat ca ceaiul alb poate reduce efectele negative ale substantelor mutagene, prevenind astfel aparitia mutatiilor la nivelul ADN-ului.

Un alt studiu efectuat pe soareci a avut ca scop determinarea efectelor ceaiurilor verde si alb asupra formarii polipilor intestinali. În urma acestui studiu s-a descoperit ca cele doua tipuri de ceai au efecte similare medicamentelor utilizate în acest scop, însa fara efectele secundare asociate celor din urma.

soarecii ce nu au primit tratament au dezvoltat 30 de polipi la nivelul colonului, cei care au consumat ceai verde – 17, ceai alb – 13, medicatie specifica – 15 polipi.

soarecii ce au primit atât ceai alb cât si medicatie specifica au dezvoltat doar sase tumori.

Aceste rezultate sunt promitatoare si pot conduce la realizarea unor tratamente eficiente fara foarte multe efecte secundare.

Alte efecte benefice
Într-un studiu în care au fost cercetate efectele benefice a 21 de plante, ceaiul alb a avut cele mai puternice efecte în ceea ce priveste prevenirea cancerului, degradarea pielii, a vaselor de sânge si a articulatiilor. Urmatoarele locuri au fost ocupate de trandafir, ceai verde, anason, rodii etc.

Catechinele prezente în ceaiul alb reduc colesterolul si scad presiunea arteriala, efecte ce conduc la scaderea riscului aparitiei afectiunilor cardiovasculare.

Alte efecte benefice ale consumului de ceai alb sunt reducerea ritmului de formare a tesutului adipos si stimularea arderii grasimilor existente în celulele mature.

Efecte adverse
Ceaiul alb contine si cofeina, iar efectele negative ale acestuia sunt în general produse de aceasta. Cantitatea de cofeina prezenta în acest tip de ceai este putin mai mare decât cea continuta de ceaiul verde si de doua-trei ori mai mica decât cea prezenta în ceaiul negru. Astfel, daca urmati indicatiile prezente în articolul despre ceaiul verde (2-3 cesti pe zi) nu ar trebui sa resimtiti efectele cofeinei.

Persoanele ce sufera de afectiuni hepatice, cardiace sau de diabet pot consuma ceai alb doar dupa ce au consultat un medic specialist.

De asemenea, ceaiul alb nu este recomandat în timpul sarcinii, cofeina continuta de acesta putând traversa placenta si afecta fatul.

Flavonoidele prezente în ceaiul alb sunt considerate responsabile de efectele anticancerigene ale acestuia, însa în anumite studii efecte anticancerigene au fost observate si în cazul cofeinei si astfel nu trebuie sa evitati ceaiul alb din cauza continutului de cofeina ci doar sa nu consumati în exces.

Flavonoidele sunt compusi sanatosi, însa blocheaza absorbtia fierului din surse vegetale. Astfel, daca aveti probleme în ceea ce priveste nivelul de fier din organism este bine sa evitati consumul de ceai alb foarte aproape de ora mesei sau imediat dupa aceasta. Acest efect poate fi redus adaugând lapte în ceai.

Evitati suplimentele ce contin extract de ceai alb pentru ca acestea contin o cantitate foarte mare de substante active si pot produce efecte secundare precum greata, dureri de cap, insomnie etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img