marți, 19 martie, 2024

Partidele vor vot pe liste la alegerile anticipate

Distribuie:

Publicat:

Eventualele alegeri anticipate se vor organiza dupa noua lege a alegerilor parlamentare, votata in vara acestui an. Este concluzia la care au ajuns specialistii in drept constitutional dar si liderii PNL si PSD. Astfel numarul de parlamentari va fi mai mic, acestia fiind alesi in baza unei liste.

Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu spune insa ca s-ar aplica vechea lege care in 2012 a permis sa acceada in Parlament aproape pe 600 de alesi. Argumentul este ca, potrivit Comisiei de la Venetia si Curtii Constitutionale, legislatia electorala nu poate fi modificata cu un an inainte de organizarea alegerilor. Actul normativ a fost promulgat de seful statului in luna iulie a acestui an.

Tonul discutiilor l-a dat chiar presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu care s-a declarat impotriva alegerilor anticipate.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului : Atrag atentia ca alegerile vor fi organizate pe baza legii care a condus la rezultatele din 2012. Asadar riscam sa avem din nou un Parlament hypertrofiat cu 600 de parlamentari, nu vom putea sa intram pe noua lege, dupa cum prea bine se stie.

In tabara opozitiei se stie, insa, altceva. Liderii PNL sustin ca eventualele alegeri anticipate se vor organiza exclusiv dupa legea noua.

Vasile Blaga, copresedintele PNL : Raspunsul este simplu, dupa noua lege, pentru ca exista prevederea expresa in actuala lege ca vechea lege se abroga.

Varianta presedintelui Senatului nu este sustinuta nici macar de catre colegii sai de Coalitie. Reprezentantii PSD sunt de parere ca decizia Curtii Constitutionale nu se refera la alegeri anticipate, ci doar la alegeri organizate la termen.

Florin Iordache, deputat PSD : Comisia de le Venetia a facut recomandare ca legea electorala sa nu se modifice cu un an inainte de alegerile la termen. Nu putea sti Parlamentul la momentul adoptarii acelei legi ca exista o situatie exceptionala cum este aceasta care vizeaza alegerile anticipate.

De aceeasi parere sunt si expertii in drept constitutional. Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional: Este o discutie fara rost. Legea aplicabila, daca nu exista o regula tranzitorie in legea 208 din 2015, aceasta care este in vigoare din iulie 2015, mergem si aplicam legea care este in vigoare in 3 zile dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial, adica din iulie.

Alegerile anticipate au fost solicitate de catre liderii PNL, care au cerut celorlalte partide incheierea unui acord politic in acest sens.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img