vineri, 29 martie, 2024

Patroana VASCAR SA Vaslui a fost condamnata la inchisoare cu executare

Distribuie:

Publicat:

Patroana Vascar Sa Vaslui, Gabriela Ciuburciu, societate producatoare de preparate din carne si conserve din tara, a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti la 4 ani si 4 luni de inchisoare cu executare pentru coruptie si fraude cu fonduri europene. 

Societatea a luat fiinta in anul 1991, prin preluarea activelor fostei "industrii a carnii" Vaslui. Astazi este un important producator in industria conservelor si preparatelor din carne, cu precadere in zona Moldovei. 
Potrivit magistratilor, Gabriela Ciuburciu a primit doi ani de inchisoare pentru luare de mita, trei ani pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE si doi ani pentru spalare de bani. Pedepsele au fost contopite, iar Gabriela Ciuburciu ar putea executa 4 ani si 4 luni de inchisoare.

Totodata, judecatorii i-au interzis acesteia sa mai ocupe o functie de conducere in cadrul unei societati comerciale pe o perioada de doi ani, dupa ce iese din inchisoare.

Pe latura civila, judecatorii au dispus ca Gabriela Ciuburciu sa plateasca in solidar cu firma Vascar suma de 6.006.298 lei catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in raport de sumele de bani obtinute pe nedrept in relatiile cu societatile Zilli&Bellini SRL Parma Italia, Rudolf Kissinger GMBH Germania, Laska Laden Schlachtauseinrichtungen und Kuehlanlagen GMBH Linz Austria, Matilux SA Luxemburg si SC Panini SRL Maranello Italia.

Instanta a dispus totodata si confiscarea sumei de 98.100 euro, primita cu titlu de mita de catre inculpata.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in anul 2006, SC Vascar SA, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD in vederea punerii in practica a unui proiect ce vizeaza modernizarea unei fabricii de produse din carne.
Astfel, in perioada noiembrie – decembrie 2005, Gabriela Ciuburciu, in calitate de asociat si director general al SC Vascar SA si responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentantilor unei societati comerciale din Italia sa mareasca pretul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% si sa ii remita acest procent cu titlu de mita pentru ca, in cadrul procedurii de selectie a ofertelor, sa atribuie acestei firme contractul de achizitie a liniei de fabricare.

Din suma pretinsa, in perioada iunie – septembrie 2006, Gabriela Ciuburciu a primit 175.600 euro, in mai multe transe, din care 77.500 de euro prin intermediul lui Dan Eugen Dorneanu si 98.100 de euro in contul bancar al unei societati comerciale controlate de ea.
De asemenea, Gabriela Ciuburciu a pretins si primit de la reprezentantii unei alte societati comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui si a incheia contractul de achizitie a unor utilaje pentru tratament termic.

Conform DNA, pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestor sume si pentru a-i ascunde adevarata provenienta, Gabriela Ciuburciu a intocmit mai multe documente reprezentand pretinse contracte si alte documente justificative, incheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achizitii.

Procurorii sustin ca, pentru a obtine in mod injust suma totala de 4.525.551 lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuarii platilor) provenita din fonduri SAPARD si din bugetul national, Gabriela Ciuburciu a prezentat Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) mai multe documente si declaratii false si inexacte de natura sa creeze aparenta de legalitate a platilor efectuate in cadrul proiectului.

Complici i-au fost Cristian Stefan Mihaescu si Dan Eugen Dorneanu.  Tot in cadrul aceluiasi proiect, Iuliu Cepoi si Mircea Moraru au ajutat-o e Gabriela Ciuburciu sa prezinte o serie de documente si declaratii false, care atestau ca firma lui Iuliu Cepoi – SC Plastics SRL, ar si executat diferite lucrari de constructii si instalatii. 

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img