joi, 28 martie, 2024

Patronatele din turism sunt nemultumite de actiunile Guvernului: cer infiintarea unei Autoritati Nationale pentru Turism

Distribuie:

Publicat:

Patronatele din turism solicită noului guvern analizarea propunerii privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Turism condusă de un Preşedinte cu rang de Secretar de Stat, după ce Ministerul Turismului a fost desfiinţat în organigrama noului Executiv iar acest domeniu este un departament în cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), relatează Agerpres.

Potrivit FPTR această măsură va duce la dezvoltarea sectorului în viitor, va asigura continuarea şi coerenţa măsurilor reglementate, pentru finalizarea actelor normative aflate în dezbatere publică şi dezvoltarea acestor măsuri care s-au dovedit foarte importante pentru economia naţională. "Pentru ca sectorul să nu intre într-un con de umbră, fiind reprezentat doar de un departament oarecare în cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Patronatele din turism cer Guvernului înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Turism, condusă de un Preşedinte cu rang de Secretar de Stat", a declarat Mohammad Murad, Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Pentru Autoritatea Naţională pentru Turism, patronatele propun o structură organizatorică mai suplă, cuprinzând 140 posturi, din care 30 vor rămâne libere până la angajarea ataşaţilor în turism. Din cele 199 de posturi ocupate în prezent se vor reduce efectiv 89 de posturi, multe fiind de conducere, fapt ce va conduce la diminuarea semnificativă a fondului lunar de salarii la aproximativ 155.000 euro. În cazul în care o parte din cei 89 de funcţionari care nu vor putea fi redistribuiţi, aceştia se pot angaja în mediul privat în turism unde există un deficit de forţă de muncă de aproximativ 150.000 de angajaţi, din care cel puţin 2.000 în funcţii de conducere operativă. "Impactul asupra mediului de afaceri va fi pozitiv, existând premisele continuării în condiţii de eficienţă maximă a activităţii în domeniul turismului", susţine FPTR.

FPTR mai solicită constituirea unei comisii mixte, formată din specialişti ai Guvernului, Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi reprezentanţi ai FPTR, în vederea completării şi îmbunătăţirii Programului de Guvernare – capitolul Turism, pe care îl consideră mult prea sumar tratat pentru uriaşa importanţă a acestui domeniu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img