vineri, 19 aprilie, 2024

Patru uleiuri esentiale care te scapa de tuse

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre cele mai eficiente uleiuri in tratarea virozelor respiratorii este uleiul de eucalipt. Acesta actioneaza pe mai multe planuri: decongestioneaza nasul, limiteaza extinderea infectiei prin efectele antiseptice si nu in ultimul rand ajuta la calmarea tusei specifice bronsitei. Utilizat sub forma de inhalatii, uleiul de eucalipt are rol expectorant, astringent si emolient. Mai mult decat atat, acesta are efecte de tonifiere asupra corpului in caz convalescenta, epuizare, oboseala cronica, dureri de cap.

Datorita substantelor cu proprietati antibacteriene pe care le contine, uleiul de pin este adesea recomandat in tratarea problemelor respiratorii, a tusei, a faringitei si bronsitei. Acesta este un puternic expectorant ce stimuleaza eliminarea secretiilor depuse la nivelul tractului respirator si ajuta la eliberarea sinusurilor.

Cateva picaturi de ulei esential de levantica aplicate pe o compresa te vor ajuta sa respiri bine si sa scapi de accesele de tuse, mai ales in timpul noptii. Acesta poate fi folosit si sub forma de inhalatii sau se pot adauga cateva picaturi in apa de baie. Uleiul de levantica, unul dintre cele mai studiate remedii naturale, are in compozitie zeci de substante volatile care sunt eficiente in tuse seaca, rinofaringita, laringita, bronsita, astm, pneumonii. Este deosebit de reconfortant utilizat sub forma de masaj local: o picatura de ulei de levantica la o lingura de ulei de masline.

Uleiul de cimbrisor, considerat si „antibioticul saracului”, se remarca prin proprietatile expectorante, antiseptice pulmonare, antitusive si antiastmatice. Medicii fitoterapeuti il recomanda in mod curent in tusea convulsiva, bronsita, gripa, guturai si pneumonie. Ca tonic general este excelent in intarirea imunitatii. Se utilizeaza tot sub forma de inhalatii, adaugat in apa de baie sau in masaje locale.

Uleiurile esentiale nu se utilizeaza niciodata nediluate pentru ca sunt foarte puternice si pot provoca iritatii locale. Ele se folosesc in amestec cu apa (in lampile de aromoterapie) sau dizolvate in alte uleiuri (de masline, de cocos…).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img