sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pe scurt despre certificat energetic, o cheltuiala de pana in 200 de lei care aduce o multime de avantaje

Distribuie:

Publicat:

Anul 2013 a fost un an in care tranzactiile imobiliare au cunoscut o noua obligatie, menita eficientizarii consumului energetic din Uniunea Europeana. Astfel, din acest an, toti cei care doresc sa vanda sau sa inchirieze un imobil trebuie sa obtina un certificat energetic.

Desi vorbim despre un simplu document, certificatul energetic se dovedeste, in foarte multe ocazii, extrem de util, in conditiile in care atesta performanta energetica a unei cladiri si ofera informatii despre modul in care performanta energetica a cladirii poate sa fie imbunatatita.

De cele mai multe ori, cei care achizitioneaza un certificat energetic o fac pentru ca nu isi doresc sa primeasca amenzi, insa o analiza serioasa a certificarii poate sa dezvaluie o serie de avantaje importante oferite de certificat.

Care sunt principalele avantaje ale unui certificat energetic?

  1. Ofera informatii in ceea ce priveste performanta energetica a cladirii. Atat vanzatorul, cat si cumparatorul, vor sti cat de mult poate sa fie imbunatatita performanta si ce trebuie sa faca pentru asta.
  2. Stabileste o valoare clara a imobilului. Prin obtinerea unui astfel de document se poate contura o valoare cat se poate de clara pentru cladire, care sa fie atractiva atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator.
  3. Are o valabilitate foarte mare. Odata realizat, certificatul energetic paote sa fie valabil timp de 10 ani, atata vreme cat nu se fac modificari foarte mari la cladire care sa-i modifice eficienta energetica. Daca aceasta isi imbunatateste eficienta, achizitia unui nou certificat energetic nu este foarte scumpa.
  4. Se obtine usor. De regula, un auditor energetic poate sa elibereze documentul dupa doar 24 de ore de la momentul in care a fost contactat. Pentru asta insa, are nevoie de o serie de documente si de informatii despre cladirea pe care urmeaza sa o certifice.
  5. Poate ajuta la protectia mediului inconjurator. Un alt mare avantaj pe care un certificat energetic il poate aduce este faptul ca poate ajuta la protectia mediului inconjurator. Mai exact, este punctul de plecare pentru un proces de eficientizare energetica si poate scadea consumul de combustibili folositi pentru incalzire si pentru racire.

Care este motivatia Uniunii Europene pentru faptul ca acest certificat energetic a devenit obligatoriu?

Scopul acestui act este unul singur: imbunatatirea consumului de energie la nivelul intregii Uniuni Europene. Rezultatele sunt, deja, destul de vizibile, in conditiile in care din ce in ce mai multa lume cauta sa achizitioneze cladiri care au un consum redus de energie, iar cei care comercializeaza cladiri cauta sa imbunatateasca eficienta energetica a acestora pentru a obtine un pret mai bun. 

De asemenea, cei care construiesc locuinte noi tin din ce in ce mai serios cont de eficienta energetica si se focuseaza pe constructii cat mai usor de sustinut pentru racire si pentru incalzire.

Cum se poate obtine un certificat energetic?

Obtinerea certificatului energetic se face destul de simplu si implica o serie de pasi:

  • Alegerea unui auditor energetic atestat. Se poate miza atat pe auditori energetici de gradul I, cat si pe auditori energetici de gradul II, cu precizarea ca primii pot oferi mai multe servicii, inclusiv un audit energetic.
  • Pregatirea tuturor actelor solicitate de auditor. Exista o serie de acte si de informatii pe care auditorul le cere. Sunt importante actele de constructie si chiar si informatiile referitoare la pozitia cladirii sau la modul in care este incalzita. O parte dintre informatii sunt obtinute de auditoru energetic printr-o vizita la imobil.

Obtinerea certificatului de performanta energetia (certificat energetic). Odata ce informatiile au fost transmise, auditorul ar trebui sa redacteze certificatul in aproximativ 24 de ore. Practic, este o solutie extrem de rapida si ieftina prin care se poate contura cat mai bine imaginea si calitatea unei cladiri din punctul de vedere al eficientei energetice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img