vineri, 29 martie, 2024

Pentru a evita represalii americane, compania petrolieră franceză Total renunţă la afacerile din Iran

Distribuie:

Publicat:

Grupul petrolier francez Total a renunţat la proiectele sale de investiţii în Iran, estimate la mai multe miliarde de dolari, ca urmare a restabilirii sancţiunilor americane împotriva Iranului care afectează şi companiile din afara SUA, întrucât ele riscă represalii din partea Washingtonului în cazul în care nu se conformează acestor sancţiuni, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut luni de ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanghaneh. Într-o declaraţie în faţa parlamentului de la Teheran, acesta a mai menţionat că infrastructurile iraniene de extracţie a petrolului şi gazelor naturale se află într-o stare dezastruoasă, ele necesitând investiţii pe care statul iranian nu are capacitatea să le finanţeze.

Într-o reacţie transmisă către AFP, compania Total a precizat că a ''notificat autorităţilor iraniene retragerea din contract, la terminarea termenului de 60 de zile prevăzut pentru obţinerea unei derogări din partea autorităţilor americane''. Această derogare ''nu a putut fi obţinută, în pofida sprijinului oferit de autorităţile franceze şi europene'', explică grupul petrolier francez.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img