vineri, 29 martie, 2024

Perchezitii in 12 judete din Romania

Distribuie:

Publicat:

Politia Romana efectueaza, luni, 59 de perchezitii, in Cluj si 11 judete, la sediile sociale si punctele de lucru ale unor societati comerciale, precum si la domiciliile unor persoane fizice banuite de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in declaratii. Cei in cauza sunt banuiti ca ar fi evidentiat operatiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000  de tone de deseuri de ambalaje, pentru care obligatiile fiscale sunt de peste 54.000.000 de euro.

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, efectueaza, luni, 59 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Arges, Braila, Cluj, Constanta, Ilfov, Mehedinti, Mures, Prahova, Valcea, Vrancea si Tulcea.

Perchezitiile se efectueaza la sediile sociale si punctele de lucru ale unor societati comerciale, precum si la domiciliile si locuintele unor persoane fizice banuite de comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in declaratii.

La actiune participa si politisti ai Directiei de Investigatii Criminale, Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase, Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale –  I.G.P.R, politisti din cadrul inspectoratelor de politie ale judetelor Arges, Braila, Cluj, Constanta, Ilfov, Mehedinti, Mures, Prahova, Valcea, Vrancea si Tulcea.

In cauza se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si fals in declaratii in forma continuata, comise in legatura cu activitatea de reciclare a deseurilor de ambalaje reglementata de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European si a Consiliului.

Potrivit Directivei statele membre sunt obligate sa ia masuri pentru a preveni producerea deseurilor de ambalaje, sa stabileasca sisteme de returnare, colectare si recuperare a deseurilor si sa elaboreze sisteme de informatii (baze de date) privind ambalajele si deseurile de ambalaje care sa permita monitorizarea punerii in aplicare a obiectivelor acesteia.

In urma cerecetarilor, s-a stabilit ca, in perioada 2012-2014, reprezentantii operatorilor licentiati si reprezentantii unor societati cu care acesti operatori licentiati ar fi incheiat contracte de prestari servicii, ar fi evidentiat in actele contabile si in alte documente legale operatiuni fictive, care ar fi denaturat realitatea indeplinirii acestor obligatii.

Inregistrarea si declararea acestor operatiuni ar fi facilitat operatorilor licentiati obtinererea vizei anuale necesare functionarii acestora si ar fi condus la sustragerea de la plata obligatiilor fiscale.

De asemenea, s-a stabilit ca ar fi fost evidentiate operatiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000  de tone de deseuri de ambalaje, pentru care obligatiile fiscale sunt de peste 54.000.000 de euro.

De asemenea, la actiune participa lucratori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala. In cauza s-a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img