joi, 28 martie, 2024

Perioada de cosmar pentru asistatii sociali vasluieni care muncesc in strada

Distribuie:

Publicat:

Temperaturile au scazut simtitor in ultimele zile, iar noaptea si dimineata au fost inregistrate -2 grade Celsius. Este startul perioadei de cosmar pentru persoanele care muncesc in fiecare zi afara, in ger, zapada, ploaie la temperaturi sub 0 grade Celsius. Matura, deszapezesc, construiesc, se urca pe stalpi sau vand la taraba. Munca lor este aceeasi indiferent de temperatura de afara. Milica Matache are 42 de ani si lucreaza la Serviciul de Salubritate.

De aproape sase ani, lucreaza in fiecare iarna. Sparge troienele inghetate de pe marginea strazilor sau din centrul orasului si le incarca in masini. Nici toamna nu este mai bine. Mainile iI ingheata pe matura. Se plange de frig si uneori spune ca ajunge sa nu mai simta temperaturile scazute.

 „Este frig, ma incalzesc muncind. Chiar transpir de la atata maturat și carat frunze. E mai rau cand ninge, ca ne udam, dar asa, cand e vremea buna, merge treaba mai repede. Anul trecut am fost norocosi ca nu am avut multa zapada, sa vedem anul acesta cum o fi. Nu sunt toti anii la fel“, a spus femeia.

Pe strazile orasului, alte cateva femei matura in fiecare zi de zor. “Bani putini, mizerie si frig. Nu avem ce face, nu putem sta acasa degeaba“, a spus Mirela Vicov.

Pe timp de iarna, indiferent ca ninge, este viscol sau ger, unii oameni sunt nevoiti sa lucreze in cele mai vitrege conditii. Ei stau cate 8 ore pe zi, cat este programul de lucru, in frig. Pietarii, paznicii de cladiri, spalatorii de masini, cei care matura strazile, chiar si politistii de la circulatie sau cei care sunt responsabili cu deszapezitul drumurilor nu sunt deloc de invidiat in sezonul rece din cauza conditiilor in care trebuie sa munceasca. Potrivit legislatiei din domeniul protectiei muncii, in aceasta perioada angajatorii trebuie sa ia toate masurile pentru evitarea imbolnavirii in randul salariatilor.

Orele de munca in frig trebuie sa alterneze cu pauze in care angajatii sa stea in locuri incalzite. Temperaturile scazute inregistrate in ultimele saptamani reprezinta un pericol pentru sanatatea celor care muncesc in aer liber. Angajatorii sunt obligati sa le asigure intre 0,5 si un litru de ceai fierbinte, dar si pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare a organismului. În acest scop, angajatorii trebuie sa le puna la dispozitie spatii fixe sau mobile cu un microclimat corespunzator. In cazul in care aceste conditii nu pot fi indeplinite, sefii impreuna cu reprezentantii salariatilor trebuie sa ia diferite masuri, reducerea duratei zilei de lucru sau intreruperea colectiva a lucrului, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta. “Sunt persoane care ajung frecvent iarna la spital cu viroze respiratorii, raceli. Printre acestia, e adevarat, se numara si cei care muncesc iarna afara, in frig”, spun medicii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img