vineri, 29 martie, 2024

Persoanele care au grija de colesterol nu vor avea probleme cu memoria

Distribuie:

Publicat:

Nu tot colesterolul are efecte negative asupra sanatatii. În timp ce colesterolul LDL se depune pe peretii arterelor, ducand la aparitia aterosclerozei, colesterolul HDL este benefic pentru organism. Un studiu, efectuat în Marea Britanie si dat publicitatii pe 30 iunie, în Jurnalul de Ateroscleroza, Tromboza si Biologie Vasculara al Asociatiei Americane de Inima, a aratat ca un nivel scazut de HDL – colesterol arata o memorie slaba sau un declin al memoriei, la persoanele mature.

Cercetatorii au examinat relatia dintre nivelul de grasimi din sange si memorarea unor termeni scurti verbali la 3.673 de barbati si femei, în varsta de 55 de ani, care lucreaza în administratia publica londoneza. Pentru aceasta, voluntarilor le-a fost testat nivelul de lipide sau grasimi din sange, incluzand colesterolul total, HDL (high-density lipoprotein) colesterolul si trigliceridele. Participantii au completat, de asemenea, teste scurte de memorie. Folosind un test statistic numit regresia logistica, cercetatorii au cautat o legatura semnificativa între nivelul HDL-colesterol si deficitul sau declinul memoriei. Deficitul de memorie a fost definit ca incapacitatea de a retine mai mult de patru cuvinte, iar declin, incapacitatea de a retine mai mult de doua cuvinte, dintr-o lista de 20.

Nivelul crescut de HDL-colesterol este definit ca fiind egal sau mai mare de 0,6g/litru, iar nivelul scazut de HDL-colesterol, sub 0,4g/litru. Rezultatele au fost ajustate, luand în considerare posibilii factori perturbatori, incluzand aici educatia, locul de munca, bolile de inima, atacul de cord, tensiunea arteriala, medicatia, diabetul, fumatul si consumul de bauturi alcoolice.

Comparand nivelul de HDL-colesterol în cei cinci ani, s-a constatat ca persoanele carora acesta le-a scazut aveau cu 61% sanse mai multe sa sufere de probleme de memorie, fata de persoanele al caror HDL-colesterol a ramas la nivel normal. La 60 de ani, cei cu nivelul scazut de colesterol HDL aveau deja pierderi de memorie în proportie de 53%. Explicatia consta în faptul ca HDL-colesterolul împiedica depunerea la nivelul neuronilor a fragmentelor de proteine raspunzatoare de declansarea bolii Alzheimer. Colesterolul bun se gaseste în concentratie mare în unele alimente cum ar fi pestele si galbenusul de ou.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img