vineri, 29 martie, 2024

Persoanele care sufera de gripa sunt expuse si riscurilor cardiace

Distribuie:

Publicat:

Persoanele care sufera de gripa ar putea avea un risc de sase de ori mai mare de criza cardiaca, in prima saptamana de manifestare a infectiei, conform unui studiu care confirma necesitatea extinderii pe scara larga a vaccinarii.

Riscul de atac de cord este deosebit de ridicat in special la varstnici, sustin autorii studiului publicat intr-o prestigioasa publicatie britanica de profil, scrie Rador. Studiul a fost realizat in urma analizei a aproape 20.000 de cazuri de gripa la persoane adulte, confirmate de laboratoarele din OntarioCanada intre 2009 si 2014. Dintre acesti pacienti, 332 au fost spitalizati in urma unui atac de cord, in termen de un an de la manifestarea infectiei cu virusul gripal.

Riscul cardiac a fost cel mai mare, in primele sapte zile de gripa, in special la varstnicii infectati cu un virus gripal de tip B, precum si la persoanele care supravietuisera unui infarct. Si alti agenti virali responsabili de infectiile respiratorii cresc pericolul aparitiei unei crize cardiace, insa nu intr-o masura la fel de mare ca virusul gripal, se mentioneaza in studiul respectiv.

In general, gripa se transmite prin stranuturile si accesele de tuse ale unei persoane infectate. Infectia incepe prin inflamatia cailor respiratorii superioare: nas si gat. In cazurile in care virusul coboara si ajunge la plamani, gripa poate degenera in bronsite, pneumonii si chiar insuficiente respiratorii. In cazul complicatiilor pot aparea: semne de miocardita, in cazurile severe ajungandu-se la meningoencefalita. 

Gripa este o infectie care se raspandeste pe cale aeriana; virusul gripal traieste si in afara corpului uman in timp ce isi cauta urmatoarea gazda pentru a o infecta. In primul rand tusea si stranuturile sunt responsabile pentru raspandirea acestei infectii virale. Daca inspiri aerul care contine particule din tusea sau stranutul unei persoane infectate, este foarte posibil sa te gripezi si tu. 

Toamna inlesneste raspandirea gripei in randul intregii populatii, ajungandu-se la epidemii. Frigul si vremea umeda ii determina pe oameni sa se adune in locurile publice (restaurante, cafenele, baruri, cluburi, cofetarii etc) care pot constitui adevarate focare de infectie. Aglomeratia din mijloacele de transport in comun, magazinele, cafenelele devin locatii perfecte pentru raspandirea gripei. 

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img