vineri, 29 martie, 2024

Persoanele fizice care vor să producă energie regenerabilă vor putea vinde electricitatea în reţea

Distribuie:

Publicat:

Persoanele fizice care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi de până la 100 kW vor putea vinde electricitatea în reţeaua de distribuţie, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează, se arată într-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energiei (ANRE).

"Ordinul ar putea intra în vigoare în această primăvară", a declarat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Mai exact, consumatorii care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi mai mici de 100 de kW vor putea livra energia în reţea, iar distribuitorii din zona respectivă vor fi obligaţi să o achiziţioneze la preţul la care cumpără energie pentru consumul lor propriu tehnologic.

Factura la energie a acestor consumatori va fi compensată cu valoarea energiei livrate în reţea.

"Preţul de vânzare a energiei electrice produse şi livrate în reţelele electrice de către persoanele fizice care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW către operatorii de distribuţie concesionari în vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice este preţul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi a preţului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuţie concesionar", se arată în proiectul de ordin.

Potrivit acestuia, "persoanele fizice care vând energia electrică produsă şi livrată în reţelele electrice din centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW, în condiţiile art. 1 sunt scutite de la plata dezechilibrelor generate".

Totodată, energia care va fi vândută de micii consumatori în baza acestui ordin trebuie să fie obligatoriu măsurată cu contoare inteligente sau care pot asigura cel puţin citirea la distanţă. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img