vineri, 19 aprilie, 2024

Peste 265.000 de treceri persoane au fost inregistrate in P.T.F. Albita de la inceputul acestei luni

Distribuie:

Publicat:

In primele 25 zile ale lunii august 2016, in P.T.F Albita, la frontiera cu R. Moldova au fost inregistrate peste 265.000 de treceri persoane, din care 138.000 pe sensul de iesire din tara si 127.000 pe sensul de intrare in tara, constatandu-se o crestere cu 51% fata de acelasi interval din luna februarie a acestui an.

Astazi, 25.08.2016, in P.T.F. Albita, este folosita la maxim capacitatea punctului de trecere a frontierei, in limita configuratiei acestuia, se lucreaza pe toate cele cinci artere aflate pe sensul de intrare in Romania, sase politisti de frontiera efectuand controlul documentelor si trei vamesi pe cel al bunurilor.

Valorile mari de trafic sunt determinte de numarul mare de cetateni din Republica Moldova care isi petrec vacantele in afara granitelor tarii de origine si de cei care se intorc la munca in state ale Uniunii Europene. Un alt fapt care contribuie la cresterea numarului de persoane care tranziteaza frontiera de est a tarii este ca incepand din luna iunie a anului 2015 cetatenii Uniunii Europene pot circula in Republica Moldova doar cu cartea de identitate.
De la inceputul sezonului estival, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a dispus masuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura fiecarui punct, zilnic peste 650 de politisti de frontiera fiind implicati in activitatile de supraveghere si control a frontierei de stat.
Pentru perioadele in care se inregistreaza varfuri de valori ale traficului au fost suplimentate  echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, tinand cont ca in aceasta perioada sunt efectuate verificari sistematice asupra tuturor persoanelor care tranziteaza frontiera.
In acelasi timp, au fost dispuse masurile necesare pentru o supraveghere sporita a frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a contrabandei cu bunuri de larg consum, in punctele de trecere ale frontierei si in zona de competenta.

Recomandari:

Pana la incheierea perioadei estivale, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi recomanda, in continuare, participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.
 Puncte de frontiera existente pe frontiera romano-moldoveana:

    Pe raza jud. Galati avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:
– PTF Oancea   (rutier) – corespondent Cahul – R. Moldova;
– PTF Galati (rutier)  – corespondent Giurgiulesti – R. Moldova
         Pe raza jud. Vaslui avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:
PTF Albita (rutier) – corespondent Leuseni – R.Moldova.
Pe raza jud. Iasi avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:
PTF Sculeni (rutier) – corespondent Sculeni – R. Moldova;
PTF Iasi – feroviar – Ungheni
    Pe raza jud. Botosani avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:
PTF Stanca (rutier) – corespondent Costesti – R. Moldova;
PTF Radauti Prut (rutier)– corespondent Lipcani – R. Moldova.
   
Reamintim ca, pentru a veni in sprijinul participantilor la trafic, a fost dezvoltata o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afisate pot suferi modificari in functie de dinamica traficului in punctul de trecere respectiv, la un moment dat.
De asemenea, aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps si accesand tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.
Verificari sistematice la frontiera
Reamintim ca, incepand cu luna noiembrie 2015, Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere ale frontierei, efectueaza verificari sistematice cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in conformitate cu prevederile legislatiei interne si internationale. Scopul acestor masuri este prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.
In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si ca depunem toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.

021.9590 – numar unic de apel al Politiei de Frontiera Romane

Reamintim ca numarul unic de informare al Politiei de Frontiera Romane, pe intreg teritoriul tarii, este 021.9590. Acest serviciu functioneaza non-stop, persoanele interesate putand primi informatii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, conditiile prevazute de legislatia in vigoare in functie de scopul calatoriei etc.
 Totodata, apeland numarul 021.9590, cetatenii pot semnala incidente survenite in traficul transfrontalier, inregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii institutiei si implicit calitatii de functionar public cu statut special etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img