marți, 19 martie, 2024

Peste 50 de tipuri de cancer pot fi depistate cu ajutorul unui simplu test de sange

Distribuie:

Publicat:

50 de cancere detectate prin teste de sange. O simplă analiză de sânge poate identifica mai mult de 50 de tipuri de cancer, adesea înainte de orice semne sau simptome, spun oamenii de știință citati de BBC.

Ar putea ajuta diagnosticarea tumorilor mai devreme, atunci când sunt mai ușor de tratat și, în mod ideal, vindecate, speră experții.

Mai mult de 99% din rezultatele pozitive sunt corecte, spune echipa, dar va fi crucial să verificam că nu se ratează cazuri și să oferim o asigurare falsă.

Medicii îl folosesc în studiile cu pacienții, dar sunt necesare mai multe studii, spun ei în Analele de Oncologie.

50 de cancere detectate prin teste de sange. Cum functioneazã?

Testul urmărește modificări chimice cu privire la codurile genetice – ADN-ul fără celule – care se scurge din tumori în fluxul sanguin.

Cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute și Harvard Medical School, care colaborează cu colegii din Marea Britanie de la Francis Crick Institute și University College London, au testat peste 4.000 de probe de la pacienți – unele cu cancer și altele fără cancer.

Au fost incluse peste 50 de tipuri de cancer, cum ar fi intestinul, de plămâni și ovare. Și în 96% din probe, testul a detectat cu exactitate tipul de cancer.

Ce spun experții?

Studiul este finanțat de Graal, producătorul testului de sânge. Unul dintre cercetătorii de frunte, prof. Geoff Oxnard, a declarat: „Acest test de sânge pare să aibă toate caracteristicile necesare pentru a fi utilizate la scară de populație, ca test de screening multi-cancer.

„Toată lumea întreabă când va fi gata de utilizare un test ca acesta. „Pe baza acestei validări clinice de succes la mii de pacienți, testul a fost lansat de fapt pentru utilizare limitată în studiile clinice.

„Dar înainte ca acest test de sânge să fie utilizat în mod obișnuit, probabil va trebui să vedem rezultatele studiilor clinice pentru a înțelege mai complet performanța testului.

50 de cancere detectate prin teste de sange

„Cu siguranță domeniul se mișcă rapid și ne face să sperăm că detectarea cancerului pe bază de sânge va fi o realitate”.

David Crosby, directorul de detecție timpurie al Cancer Research din Marea Britanie, a declarat: „Detectarea cancerelor în cele mai timpurii faze ale acestora, atunci când sunt mai puțin agresive și mai tratabile, are un potențial imens de a salva vieți și avem foarte multa nevoie de inovații tehnologice care să transforme acest potențial în realitate.

„Deși acest test este încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, rezultatele inițiale sunt încurajatoare.

„Și dacă testul poate fi reglat fin pentru a fi mai eficient la identificarea cancerului în primele lor etape, ar putea deveni un instrument pentru detectarea timpurie.

„Dar mai multe cercetări sunt necesare pentru a îmbunătăți capacitatea testului de a detecta cancerul timpuriu și trebuie totuși să explorăm cum ar putea funcționa într-un scenariu real de screening de cancer.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img