vineri, 29 martie, 2024

Peste 600 de absolvenţi la Şcoala de Subofiţeri Pompieri, în 2018

Distribuie:

Publicat:

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat luni, cu prilejul prezentării bilanţului pe 2017 al IGSU, că resursa umană este cea mai valoroasă în sistemul de urgenţă, amintind, în context, că anul acesta vor finaliza cursurile Şcolii de Subofiţeri Pompieri un număr 600 de absolvenţi, faţă de câte 200, câţi terminau aceste studii în fiecare an.

"Resursa umană rămâne cea mai valoroasă. Degeaba ne dotăm dacă nu avem resursa umană corect pregătită şi la un număr adecvat. Vedem că sunt soluţii care apar şi decizia conducerii ministerului de anul trecut, de scurtare fără afectarea calităţii a duratei de pregătire la un an (…), va permite ca începând cu acest an să avem chiar 600 de absolvenţi la Şcoala de Subofiţeri Pompieri, comparativ cu aproximativ 200 care ieşeau în anii trecuţi lucru. (…) În acelaşi timp s-au făcut foarte multe demersuri în proiectele europene, să creăm structură şi infrastructură de formare a personalului. Centrul de scafandri la Constanţa care urmează în cel mai scurt timp să fie operaţionalizat, alte centre de specialitate în ţară. O parte din resursa umană îmbătrâneşte în masă şi va trebui să luăm în considerare înlocuirea din timp a acestei resurse care urmează să iasă la pensie în mod natural în următorii ani", a spus Arafat.

În ceea ce priveşte partea de dotare a IGSU, secretarul de stat a spus că între 2015 şi 2017 s-au cheltuit peste 90 de milioane de euro din fonduri europene, pe lângă banii cheltuiţi de Ministerul Afacerilor Interne.

"La asta de adaugă încă peste 100 de milioane de euro contractate deja din cele 600 de milioane de euro alocate de Guvernul României anul trecut din fonduri europene, urmând ca în acest an să vedem echipamentele care urmează să se livreze. 64 de auto-scări urmează să intre în dotarea pompierilor în cursul acestui an. Al doilea container de căutare-salvare în fiecare judeţ şi în Bucureşti urmează să intre în acest an şi multe altele. (…) Chiar licitaţia pe elicoptere urmează să fie pusă în cadrul SEAP, unde pompierii vor licita împreună cu IGAV tot ce este necesar pentru concepţia aviatică pe care o are MAI pe căutare-salvare", a mai spus Arafat.

El a precizat că dotarea va "merge mai departe", urmând ca până la sfârşitul anului 2020 să fie alocate sume importante pentru IGSU.

"Dotarea merge mai departe şi cu certitudine până la sfârşitul anului 2020 vom vedea sume foarte importante care se cheltuiesc", a adăugat secretarul de stat. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img