joi, 28 martie, 2024

Peste 8 milioane de persoane au tranzitat frontiera de stat a Romaniei de la inceputul sezonului estival

Distribuie:

Publicat:

* In prima parte a sezonului estival al anului 2016 (01 iunie-15 iulie) traficul prin punctele de trecere ale frontierei a crescut cu aproximativ 30% fata de perioada similara a anului trecut. * Cele mai mari valori de trafic, intr-un timp scurt, au fost inregistrate la frontiera de vest, dar si prin punctele de frontiera aeroportuare, pe ambele sensuri de deplasare, intrare si iesire in /din Romania, avand in vedere numarul mare de cetateni romani care se deplaseaza in vacanta in afara granitelor tarii, precum si numarul celor care se intorc in tara.

In perioada 01.06 -15.07. 2016, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 8 milioane persoane, din care 4 milioane pe sensul de iesire din tara si 4 milioane pe sensul de intrare in tara. In aceeasi perioada a anului 2015, au trecut frontiera 6,3 milioane persoane, fiind inregistrata o crestere cu 27 %.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul tarii, pe unde au trecut aproximativ 2,8 milioane persoane, cele aeroportuare – 1,9 milioane persoane, dar si cele de la frontiera cu R. Moldova – 1,2 milioane persoane.
In ceea ce priveste punctele de frontiera, cel mai tranzitat a fost P.T.F. Aeroport Henri Coanda, cu un trafic de peste 1,3 milioane persoane, urmat de  P.T.F. Nadlac II cu peste 870.000 persoane si P.T.F. Bors, unde politistii de frontiera au verificat peste 695.000 persoane. Totodata, la frontiera cu R. Moldova cele mai tranzitate puncte de frontiera au fost Albita (364.000 persoane) si Sculeni (303.000 persoane),  la frontiera cu Bulgaria traficul cel mai intens s-a inregistrat prin P.T.F. Giurgiu (368.000 persoane) si Vama Veche (292.000 persoane), iar la frontiera cu Serbia, prin P.T.F. Portile de Fier I (168.000 persoane).

Inca de la inceputul sezonului estival, Politia de Frontiera Romana a dispus masuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor pana la capacitatea permisa de infrastructura fiecarui punct, astfel incat, la nivelul intregii tari peste 3.200 de politisti de frontiera desfasoara, zilnic, activitati de supraveghere si control la frontiera de stat.

De asemenea, a fost folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, in limita configuratiei acestora si in cele mai tranzitate, in functie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau iesire in/din tara, precum si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, tinand cont ca in aceasta perioada sunt efectuate verificari sistematice asupra tuturor persoanelor care tranziteaza frontiera.

In acelasi timp, au fost dispuse masurile necesare pentru o supraveghere sporita a frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a contrabandei cu bunuri de larg consum, in punctele de trecere ale frontierei si in zona de competenta.

Recomandari:
Pana la incheierea perioadei estivale, Politia de Frontiera Romana recomanda, in continuare, participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.
Reamintim ca, pentru a veni in sprijinul participantilor la trafic, a fost dezvoltata o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afisate pot suferi modificari in functie de dinamica traficului in punctul de trecere respectiv, la un moment dat.
De asemenea, aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps si accesand tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

Verificari sistematice la frontiera
Reamintim ca, incepand cu luna noiembrie 2015, Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere ale frontierei, efectueaza verificari sistematice cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in conformitate cu prevederile legislatiei interne si internationale. Scopul acestor masuri este prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.
In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si ca depunem toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.

021.9590 – numar unic de apel al Politiei de Frontiera Romane

Reamintim ca numarul unic de informare al Politiei de Frontiera Romane, pe intreg teritoriul tarii, este 021.9590. Acest serviciu functioneaza non-stop, la nivelul inspectoratului general, persoanele interesate putand primi informatii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, conditiile prevazute de legislatia in vigoare in functie de scopul calatoriei etc.
 Totodata, apeland numarul 021.9590, cetatenii pot semnala incidente survenite in traficul transfrontalier, inregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii institutiei si implicit calitatii de functionar public cu statut special etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img