sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Petcu: Romania are cel mai bogat mix energetic din regiune, dacă nu din Europa

Distribuie:

Publicat:

România are, la ora actuală, cel mai bogat mix energetic din regiune, dacă nu din Europa, iar acesta trebuie pus în valoare și trebuie folosit ca atare, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de specialitate, ministrul Energiei, Toma Petcu.

“Strategia Energetică a României este un proiect care poate să reprezinte România cel puțin în următorii 20 de ani. Documentul se află în dezbatere la Ministerul Mediului. În această dezbatere aducem toate modificările și avem implicate toate structurile profesionale și non-profesionale din domeniul energiei și nu numai, astfel încât să putem să creionăm cea mai bună și cea mai performantă Strategie Energetică pe care putem să o livrăm la ora actuală. Obiectivul meu este ca Strategia Energetică a Românie să o ridicăm la nivel de lege, să o ducem în Parlament pentru dezbatere și aprobare. De ce este importantă această strategie? Unul dintre obiectivele noastre se referă la creșterea aportului energetic al României pe piețele convenționale prin oferirea resurselor primare naționale. România are, la ora actuală, poate cel mai bogat mix energetic din regiune, să nu spun din Europa. Acest mix energetic trebuie pus în valoare și trebuie folosit ca atare. România are independență energetică la ora actuală, dar este foarte important să o consolidăm, să o dezvoltăm. Suntem din ce în ce mai aplicați spre eficiența energetică”, a spus Petcu.

În noiembrie 2016, Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.

“Strategia Energetică pe care o lansăm astăzi este rodul efortului specialiștilor din domeniul energetic la un nivel nemaiîntâlnit până acum. La realizarea ei au contribuit aproximativ 300 de experți din domeniu și mă bucur că efortul nostru de dialog cu publicul interesat se regăsește în ideile exprimate în acest document. E demn de reținut faptul că am construit o Strategie Energetică prin care am scanat sectorul atât pe orizontală, cât și pe verticală, astfel încât să avem o imagine exactă a locului în care ne aflăm astăzi și să ne putem construi scenarii solide pentru direcțiile pe care ni le dorim în viitor”, spunea atunci ministrul tehnocat al Energiei, Victor Grigorescu.

Strategia Energetică a României lansată în consultare la finele anului trecut avea cinci obiective fundamentale: securitate energetică, piețe de energie competitive, baza unei economii competitive, energie curată și sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanță energetică și protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice.

Potrivit datelor din proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, prezentate anul trecut de Radu Dudău, coordonatorul documentului, gazele naturale ar putea deveni principalul combustibil în anul 2030 pentru producția internă de energie, cu o pondere de 45%, urmate de energia nucleară.

Investițiile necesare în sectorul energetic românesc se ridicau la 1,5 — 2 miliarde de euro pe an, potrivit acelorași date preliminare.

Asociația Presei Auto din România (APAR) organizează, marți, o conferință dedicată celor 20 de ani de la înființare, eveniment în cadrul căruia este anunțată prezența mai multor oficialități guvernamentale.

sursa: agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img