marți, 19 martie, 2024

Petre Roman, despre acuzatiile de crime impotriva umanitatii: “Eu dorm linistit noaptea”

Distribuie:

Publicat:

Fostul prim-ministru Petre Roman se considera nevinovat in legatura cu acuzatia adusa de procurori la adresa sa in dosarul „Mineriada”. „Eu dorm linistit noaptea”, a spus el, la emisiunea In fata ta, de luni seara, la Digi24.

– Acuzatia adusa de procurori este de crime impotriva umanitatii.

Petre Roman: E treaba dumnealor. Este o acuzatie grava si profund nefondata, as putea spune chiar fabricata.

– V-ati gandit ca ati putea fi condamnat?

Petre Roman: Nu. Asa ceva e dincolo de orice fel de ratiune si realitate, nu se poate asa ceva pentru ca este o acuzatie care nu se sustine. Pe un asa-zis telex care nu-mi apartine sa spui ca am chemat minerii este cu totul aberant.

– E o acuzatie teribila, sa fii acuzat de asa ceva nu mai dormi noaptea…

Petre Roman: Eu dorm linistit noaptea pentru ca nu am savarsit niciun fel de infractiune.

– Retraind momentele alea, puteati sa faceti ceva diferit, va reprosati ceva din ce ati facut atunci?

Petre Roman: Puteam de exemplu sa nu autorizez interventia fortelor de politie, asta as fi putut sa fac cu consecinta ca acel cancer din centrul capitalei sa continue.

– Spuneti ca aveti constiinta curata.

Petre Roman: Sigur. In totalitate!

Potrivit unui document obtinut de Pressone si publicat saptamana trecuta, minerii veniti la Bucuresti in iunie 1990 au fost hraniti si echipati de Armata, din dispozitia Guvernului. Informatia apare intr-un document declasificat dupa 27 de ani, la cererea Parchetului General. Petre Roman a declarat ca era nevoie ca minerii veniti la Bucuresti in iunie 1990 sa fie hraniti si imbracati inainte sa fie trimisi inapoi in Valea Jiului. „Era un gest umanitar, ce sa faci cu 8-9.000 de mineri nemancat si obositi”, a spus el, la acea vreme prim-ministru.

Din vara acestui an, Petre Roman este urmarit penal. Procurorii de la Parchetul Inaltei Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si au trimis in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul lider al minerilor Miron Cozma. Anchetatorii au audiat un martor care a declarat ca a vorbit cu Petre Roman la telefon si ca acesta din urma i-a cerut sa trimita minerii din Valea Jiului la Bucuresti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img