marți, 19 martie, 2024

Petro Porosenko: ‘Razboiul Rusiei cu UE a inceput cu anexarea Crimeii si ocuparea Donbasului’

Distribuie:

Publicat:

Anexarea de către Federaţia Rusă a peninsulei Crimeea şi 'ocuparea' unei părţi a teritoriului din Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) au constituit prologul războiului hibrid al Kremlinului împotriva Uniunii Europene, NATO şi a întregii lumi democratice, a declarat marţi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-un discurs rostit în Rada Supremă (parlamentul unicameral), reunită într-o sesiune specială cu ocazia împlinirii a cinci ani de la ceea ce Kievul califică drept 'agresiunea' Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, transmite agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform, potrivit agerpres.ro.

'Anexarea Crimeii şi ocuparea unei părţi a teritoriului Donbasului au devenit prologul războiului hibrid al Moscovei nu doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva Uniunii Europene, inclusiv a Poloniei, împotriva SUA, împotriva NATO, împotriva ţărilor baltice şi în cele din urmă împotriva întregii lumi civilizate', a insistat Poroşenko.

El a spus că eroii 'Revoluţiei demnităţii' – aşa cum este numită în Ucraina mişcarea de contestare fără precedent din 2013-2014 împotriva regimului corupt al ex-preşedintelui prorus Viktor Ianukovici -, soldaţii ucraineni au apărat şi apără frontiera de est a Europei de o invazie, care ameninţă să distrugă libertatea şi democraţia, statul de drept şi respectul pentru demnitatea umană.

'Moscova a început acest război pentru că aici, la noi, în Piaţa Independenţei din Kiev, ea a pierdut lupta civilizaţională pentru Ucraina', a afirmat Poroşenko, subliniind că planurile Rusiei de a destrăma statul ucrainean au eşuat, dar pentru aceasta ucrainenii au plătit un preţ scump. Conflictul din Donbas continuă, chiar dacă la foc mocnit, iar – potrivit cifrelor ONU – confruntările din estul Ucrainei s-au soldat cu peste 10.000 de morţi din 2014 până în prezent. Moscova este acuzată de Kiev şi Occident că acordă sprijin rebelilor proruşi din Doneţk şi Lugansk, dar Rusia neagă, în pofida evidenţelor, susţinând că în Ucraina este în curs un 'război civil'.

'Fără îndoială, în conflictul (împotriva Ucrainei), Kremlinul este sortit la înfrângere. În decurs de cinci ani, Rusia nu şi-a putut atinge niciunul dintre obiective în Ucraina şi la nivel tactic noi am câştigat deja', a subliniat preşedintele ucrainean în cadrul discursului rostit în parlament.

La rândul său, şeful legislativului de la Kiev, Andrii Parubii, a declarat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, reprezintă un pericol pentru lumea întreagă. 'Lumea trebuie să-l oprească pe Putin pentru că consecinţele acţiunilor sale vor fi tragice pentru toate ţările', a afirmat Andrii Parubii, citat de agenţia de presă Unian.

Europa nu este posibilă fără o Ucraina independentă, echitabilă şi în siguranţă, iar politicienii care sunt gata să vândă Ucraina vând de fapt viitorul Uniunii Europene, a opinat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prezent la ceremoniile de la Kiev dedicate împlinirii a cinci ani de la mişcarea de contestare care a adus acum cinci ani forţele pro-occidentale la putere la Kiev.

'Atunci, când noi, polonezii, ne-am început drumul spre Europa, papa Ioan Paul al II-lea a spus lumii: "Nu există o Europă echitabilă fără Polonia independentă". Aici şi acum vreau să spun că nu există o Europă echitabilă fără o Ucraină independentă. Nu există o Europă sigură fără o Ucraină în siguranţă. Cu alte cuvinte, Europă nu există fără Ucraina', a afirmat Tusk într-un discurs rostit în limba ucraineană în Rada Supremă.

În cadrul acestei reuniuni speciale a parlamentului de la Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a promulgat legea privind înscrierea în Constituţia ţării a aspiraţiilor Ucrainei de a adera la UE şi NATO.

'Nu intenţionăm să obţinem aprobare de la Rusia. Nu vom cere permisiunea lui Putin încotro să mergem mai departe. Mergem pe drumul nostru şi ne luăm singuri deciziile despre modul în care să ne asigurăm securitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială', a subliniat Poroşenko, aflat în plină campanie electorală pentru al doilea mandat prezidenţial la alegerile din 31 martie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img