miercuri, 24 aprilie, 2024

Picanterii istorice depre presa! Ce rol a avut in infaptuirea Marii Uniri?

Distribuie:

Publicat:

Cel de al 11-lea Congres international de istorie a presei a inceput vineri la Arad, urmand ca participantii sa evidentieze pe parcursul desfasurarii lucrarilor rolul pe care l-a avut presa in contextul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

In deschiderea sedintei inaugurale a congresului, care a avut loc in Sala Regele Ferdinand a Palatului administrativ al municipiului Arad, IPS Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, a aprins 'Candela Marii Uniri', aradenii dorind in acest fel sa arate intregii lumi ca in urma cu 100 de ani aici s-au pus bazele Marii Uniri.
In cuvantul sau de salut, presedintele de onoare al congresului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedinte al Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' (UVVG), a spus ca acest al 11-lea Congres international de istorie a presei, cu tema 'Presa Marii Uniri', isi propune sa evidentieze rolul pe care l-a avut presa vremii din toate teritoriile locuite de romani in formarea constiintei nationale care a generat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, gandita la Arad si proclamata la Alba Iulia.

'Aradul a fost 'Capitala Politica a Marii Uniri', insa, din pacate, in prezent se vorbeste prea putin despre corifeii Marii Uniri Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ioan Fluieras si ceilalti, despre rolul pe care acestia l-au avut in gandirea, in conceperea ideologiei si realizarea acestui act, pe care noi il consideram drept cel mai important act din istoria postmoderna a Romaniei', a afirmat Ardelean.

 

Presedinte al UVVG a evocat personalitatea deosebita a lui Vasile Goldis, facand de asemenea o trecere in revista a activitatilor desfasurate de acesta atat in perioada premergatoare Unirii, cat si in cea de dupa Unire.

Presedintele Asociatiei Romane de Istorie a Presei (ARIP), conf. univ. dr. Catalin Negoita, de la Universitatea 'Dunarea de Jos' din Galati, a evidentiat ca, daca in 2008, la primul Congres de istorie a presei, desfasurat tot la Arad, ocazie cu care se infiinta, de facto, ARIP, au fost prezentate doar 33 de lucrari, in programul din acest an al reuniunii figureaza nu mai putin de 106 comunicari.
Conferinta de deschidere a fost sustinuta de academician Mihai Barbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice al Universitatii 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca, care a vorbit despre importanta actului politic al Marii Uniri de la 1 Decembrie, pregatita la Arad si proclamata la Alba Iulia.

Lucrarile prezentate vor fi publicate intr-un volum colectiv, la Editura 'Vasile Goldis' University Press, cele mai reprezentative contributii urmand a aparea, in limba engleza, in revista 'Studii de stiinta si cultura'.

La sedinta inaugurala au mai participat, intre altii, secretarul de stat in cadrul Ministerului Educatiei Nationale Petru Andea, subprefectul Vasilica Damian, primarul Aradului, Gheorghe Falca.

In finalul sedintei inaugurale, presedintele ARIP si cel al UVVG le-au acordat diplome si distinctii unora dintre personalitatile prezente.

Sambata, participantii la congres vor vizita Manastirea Hodos-Bodrog, din apropierea municipiului Arad, cea mai veche asezare monastica de pe actualul teritoriu al Romaniei.

Congresul international de istorie a presei este organizat de Asociatia Romana de Istorie a Presei, impreuna cu Universitatea de Vest 'Vasile Goldis' Arad, parteneri fiind Academia Romana, universitati din Romania, Serbia si Ungaria, Societatea de Stiinte Istorice din Romania, Asociatia de Istorie Balcanica, Asociatia Istoricilor din Republica Moldova, Centrul Judetean Cultural Arad, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Judetean Arad, Primaria municipiului Arad.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img