marți, 16 aprilie, 2024

Pielea de gaina poate spori cresterea parului si poate salva barbatii de la chelire

Distribuie:

Publicat:

Muschii si nervii care duc la pielea de gaina stimuleaza si celulele stem din piele sa creeze foliculi si sa duca la cresterea parului. Ya-Chieh Hsu, cercetatoare la Harvard University, a relatat descoperirile, inca nepublicate, la un simpozion al American Society for Cell Biology si al European Molecular Biology Organization organizat pin 9 decembrie.

„Pielea de gaina cauzata de frig poate stimula cresterea blanii animalelor”, a precizat Hsu. Nervii care fac parte din sistemul nervos simpatic – care controleaza printre altele dilatarea pupilelor, bataile inimii si alte procese automate – se gasesc langa celulele stem care vor crea foliculi de par. De obicei, nervii sunt acoperiti de un strat protector numit mielina, precum un cablu electric izolat. Dar grupul lui Hsu a gasit ca terminatiile nervoase sunt dezgolite acolo unde foliculii intalnesc celulele stem, scrie descopera.ro, care citeaza Science News.

Nervii secreta un hormon numit noradrenalina, care este necesar pentru cresterea parului. Descoperirea poate explica si de ce pierderea parului este un efect secundar al medicamentelor din categoria de inhibitori-beta, care interfereaza cu actiunea noradrenalinei. Nervii de langa foliculi erau de asemenea inconjurati de micii muschi care se contracta pentru a face pielea de gaina. Soarecii cu mutatii care opreau cresterea lor nu aveau nici nervi inaceasta zona, iar parul nu crestea normal. Mai mult, barbatii care nu au acesti muschi in scalp au tendinte de chelire, descoperirea putand duce si la tratamente impotriva chelirii prin restaurarea nervilor si muschilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img