sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Planta care usureaza simptomele menopauzei

Distribuie:

Publicat:

Continutul cretisoarei este o adevarata comoara de substante benefice. Planta are in compozitie taninuri, flavonoide, saponine, rezine, fitosteroli, substante grase, acid salicilic, uleiuri eterice si saruri minerale. Ansamblul acestor principii asigura efecte terapeutice legate indeosebi de afectiunile genitale feminine. Practicile indelungate au dus la convingerea ca preparatele cu cretisoara actioneaza prin reglarea echilibrului hormonal la femei. De altfel, inca din secolul al XIX-lea se recomandau ceaiurile de cretisoara la femeile care au nascut. Printre efectele plantei pe acest segment se numara usurarea durerilor si a spasmelor la nivelul organelor genitale, pastrarea sarcinii la femeile gravide predispuse spre avorturi spontane, intarirea fetusului si a uterului prin fortificarea fibrelor uterine la femei cu sarcini dificile, vindecarea leziunilor provocate la nastere si refacerea musculaturii abdomenului, usurarea simptomelor de menopauza.

Proprietatile terapeutice ale cretisoarei se extind dincolo de afectiunile specifice femeilor. Astfel, planta are efecte astringente, antidiareice si anticoagulante, stomahice, diuretice, antiinflamatoare, cicatrizante, tonice, sedative, decongestive ale ficatului, cardiotonice si intaritoare ale inimii. Ca urmare, cretisoara da bune rezultate in afectiuni digestive cum sunt enteritele, diareea, spasmele stomacale si balonarile, ocluziile intestinale. De asemenea, in linia afectiunilor hepatice, planta este remarcabila impotriva steatozei si congestiei hepatice, putand fi utilizata cu succes si in combaterea hemoragiilor interne, a insomniilor, migrenelor si cefaleelor, a sclerozei multiple. Se administreaza sub forma de infuzie preparata dintr-o lingura cu planta uscata la 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza acoperit cinci minute, se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi, cu inghitituri rare, intre mese.

Cretisoara are efecte benefice si extern, in afectiuni ale cavitatii bucale (stomatite, afte, gingivite, faringite, laringite, calmarea durerilor dupa extractii dentare) si in boli dermatologice (rani, varice, cangrene, intepaturi de insecte, acnee juvenila). Se poate recurge la gargara cu decoct din 100 g planta uscata la un litru de apa, cu fierbere doua minute si infuzare zece minute. Iar impotriva ulceratiilor si a problemelor pielii sunt indicate comprese cu decoct sau infuzie concentrata de cretisoara (100 g planta uscata la un litru de apa), aplicate de trei ori pe zi, pe ulcere varicoase, plagi infectate, celulita, vergeturi, conjunctivite, iritatii ale tenului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img