miercuri, 17 aprilie, 2024

Planta indicata in tratamentul chisturilor ovariene

Distribuie:

Publicat:

Tamaduitorii Evului Mediu numeau tuia „arborele vietii”. Astazi, aceeasi planta puternica pune la dispozitia sanatatii omului preparate care trateaza eficient numeroase afectiuni.

Se spune ca Regele Solomon a construit Templul din Ierusalim folosind lemn de tuia. În Egiptul Antic, tuia era considerat drept arbore sacru, fiind venerat. Potrivit literaturii de specialitate, vechii greci, egiptenii si chinezii foloseau tuia in tratamente terapeutice inca de acum 3.000 de ani. De asemenea, arborele a fost utilizat in scopuri terapeutice din timpuri stravechi de amerindieni, care-l numeau „copacul vietii”. Calitatile de exceptie ale tuia au venit pana in contemporaneitate, cu un intreg alai de binefaceri pentru organismul uman. Studiile moderne au confirmat faptul ca preparatele pe baza de tuia prezinta efecte bacteriostatice, antivirale, antifungice, antitumorale, antireumatice. De exemplu, impotriva starilor gripale si a infectiilor incipiente ale aparatului respirator se poate apela la infuzia din muguri de tuia, preparata din 20 g muguri care se pun intr-un litru de apa clocotita, se lasa la infuzat zece minute, apoi se bea cate un pahar, de trei ori pe zi, potrivit taifasuri.ro.

Desi arborele este usor toxic, administrarea corecta, la recomandare avizata si in dozele prescrise a tratamentelor pe baza de tuia prezinta efecte terapeutice de exceptie in cazuri de reumatism, de acumulare de acid uric sau de chisturi ovariene. Totodata, tuia calmeaza durerile menstruale si stimuleaza circulatia sangelui. Nu in ultimul rand, planta ajuta la secretia enzimelor, hormonilor, bilei si sucurilor gastrice, actionand eficient si impotriva afectiunilor reumatice, precum si pentru eliminarea viermilor intestinali si intarirea sistemului imunitar.

La nivel extern, un important beneficiu al tincturii de tuia este acela ca trateaza eficient toate tipurile de negi si condiloame cauzate de HPV. Pentru obtinerea tincturii, se pun intr-o sticla 200 g frunze de tuia taiate marunt, iar peste ele se toarna un litru de alcool alimentar de 60 de grade. Recipientul se inchide ermetic si se lasa zece zile intr-un loc caldut, agitandu-se periodic continutul. Maceratul se filtreaza, iar tinctura rezultata se toarna in sticlute de culoare inchisa, care vor fi pastrate inchise ermetic. Un tampon inmuiat in tinctura de tuia se pune peste excrescenta, fixandu-se cu un plasture. Se tine o zi si o noapte, dupa care se schimba pansamentul, tratamentul facandu-se doua saptamani la rand. Atentie: extractul alcoolic de tuia are o toxicitate destul de mare (datorita unui compus volatil numit tuiona), motiv pentru care nu trebuie sa fie accesibil copiilor si nu se administreaza intern decat sub supravegherea unui specialist!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img