marți, 23 aprilie, 2024

Plante si preparate cu proprietati psihedelice

Distribuie:

Publicat:

Plantele sunt folosite din cele mai vechi timpuri în Ayurveda ca remedii geriatrice, tonice, de reîntinerire, care mentin organismul în forma pana la varste înaintate. Studiile recente au demonstrat ca acestea pot fi o sursa pentru medicamente anxiolitice si antidepresive. Medhya Rasayana reprezinta o categorie de plante din grupul Rasayana. În traducere, înseamna „orice este benefic pentru intelect“. Termenul Medhya Rasayana se aplica plantelor cu proprietati psihedelice sau care „extind“ capacitatile mentale. În trecut, efectele acestor plante erau considerate magice, la ele facand referire vechile povesti si legende. Ele se caracterizeaza prin: gust amar si putin astringent si îmbunatatesc functiile mentale si linistesc psihicul, comportandu-se ca niste tranchilizante usoare.

Celastrus paniculatus, cunoscuta si ca Staff tree, contine o rasina amara, alcaloizi si un ulei cu consistenta groasa, de culoare rosie. Doctorii din vechime o numeau Magzshudhi („cea care limpezeste creierul“) si se stia despre aceasta planta ca îmbunatateste memoria si capacitatea de învatare. Acest lucru a fost demonstrat si de stiinta moderna.  

Convolvulus pluricaulis, cunoscuta ca Shankhpushpi, contine un alcaloid cu actiune terapeutica (shankhpushpina). Se credea ca sunt cinci ierburi divine cu proprietati de reîntinerire, acestea fiind folosite de initiati pentru mentinerea sanatatii fizice, mentale si spirituale, Shankhpushpi fiind una dintre ele. Cercetarile moderne au aratat ca elementele active din planta actioneaza asupra creierului, beneficiile ei fiind legate de longevitate, cresterea intuitiei si vitalitatii, precum si a concentrarii.

Bacopa monniera, cunoscuta sub numele de gratiola, cu frunze asemanatoare lamaitei, contine saponine si alcaloizi, bacozida A si bacozida B. Doctorii din vechime recomandau planta atunci cand capacitatea de munca a persoanei scadea din cauza oboselii psihice. stiinta a demonstrat ca Herpestis monniera îmbunatateste memoria. Stresul, boala, socurile emotionale sau fizice deterioreaza neuronii. Rezultatul este afectarea memoriei, de la lapsusuri pana la amnezie. Bacozidele, principiile active din planta, pot sa repare celulele deteriorate, deoarece induc o crestere a sintezei de  proteine care intra în structura noilor neuroni.

Withania somnifera, cunoscuta sub numele de cireasa de iarna, are în compozitie alcaloizi si aminoacizi. Este folosita în toate cazurile de extenuare nervoasa, suprasolicitare a creierului, pierderi de memorie, pierderea energiei musculare etc. Planta confera energie organismului slabit în urma bolilor sau a efortului sustinut, prevenind îmbatranirea prematura.

Toate remediile amintite sunt disponibile sub forma de pulbere, capsule sau solutie, în preparate individuale sau în componenta altor produse naturale, cunoscute pentru efectele neurotonice, stimulatoare ale memoriei si ale circulatiei cerebrale. Cerebex este un remediu tonic cerebral si al sistemului nervos si stimulator al memoriei prin îmbunatatirea transmisiilor neuronale si a circulatiei cerebrale. Formula sa contine extracte concentrate si purificate de plante din grupul Medhya Rasayana: Centella asiatica, Convolvulus pluricaulis, Herpestis monniera, Withania somnifera, Benincasa hisipada, Prunella vulgaris, Ocimum sanctum, Celastrus paniculatus, Salix caprea, Peonia emodi.    

Este recomandat împotriva anxietatii, depresiei, stresului, precum si pentru mentinerea functiilor cerebrale o data cu înaintarea în varsta si pentru cresterea capacitatii de învatare si memorare. Produsul se prezinta sub forma de capsule. Acestea se administreaza pe cale orala, dozele recomandate fiind de una-doua capsule, de una-doua ori pe zi, la adulti si copii peste 15 ani; o capsula/zi pe termen lung pentru copiii între sase si noua ani; si o capsula de doua ori pe zi timp de una-doua luni, urmat de o capsula /zi  pe termen lung pentru copii între noua si 15 ani. Produsul nu prezinta reactii adverse, fiind foarte bine tolerat. În cazul femeilor însarcinate sau al pacientilor cu afectiuni nervoase se recomanda consultarea medicului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img