sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Planul guvernului conservator bavarez de expunere a crucifixului în clădirile guvernamentale declanşează o controversă

Distribuie:

Publicat:

Un plan de a face obligatorie expunerea de crucifixe în clădirile guvernamentale din landul german Bavaria a atras proteste din partea unor politicieni din opoziţie şi a unui cleric marcant, care au acuzat executivul regional de ipocrizie înaintea scrutinului din octombrie, în care Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză, aliatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, se va confrunta cu o puternică provocare din partea Alternativei pentru Germania (AfD, antiimigraţie), transmite miercuri Reuters.

Propunerea premierului bavarez Markus Soeder ca în toate clădirile guvernului regional să fie expuse crucifixe are însă toate şansele să fie contestată în instanţă pentru încălcarea legislaţiei privind neutralitatea religioasă.

Soeder a explicat însă că crucifixul va fi expus în calitate nu de simbol creştin, ci al identităţi Bavariei, cel mai bogat şi mai conservator land al Germaniei. 'Vrem să dăm un semnal clar că oamenii doresc să-şi scoată în evidenţă identitatea', a declarat el, după ce a fost fotografiat fixând pe perete o cruce din lemn, primită cadou de la un fost cardinal din Munchen.

Landul Bavaria s-a aflat în prima linie a valului de migraţie în 2015, când în Germania au sosit peste un milion de migranţi şi refugiaţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia Centrală, o criză care a alimentat sprijinul pentru AfD.

CSU s-a distanţat de decizia cancelarului Angela Merkel de a primi refugiaţi, iar fostul premier bavarez, Horst Seehofer, acum ministru federal de interne, a declanşat o controversă prin declaraţia sa recentă că islamul 'nu aparţine Germaniei'.

AfD, care face campanie împotriva imigraţiei musulmane, a criticat propunerea premierului Soedel drept 'obişnuita gesticulaţie politică'.

'Crucea creştină este transformată într-un accesoriu electoral, în timp ce conservatorii refuză să ne protejeze valorile de bază prin acţiuni reale', a declarat miercuri co-lidera AfD, Alice Weidel.

Planul CSU a fost criticat însă şi de clerici. 'Mulţi consideră o provocare şi o ipocrizie modul în care vorbiţi despre creştinism', a afirmat Burkhard Hose, teolog la Universitatea din Wuerzburg, într-o scrisoare deschisă către Markus Soeder.

'Opriţi folosirea abuzivă a creştinismului şi a simbolurilor sale drept o aşa-zisă pavăză împotriva islamului', a adăugat el. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img