sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pneumonia este o infectie care inflameaza sacii cu aer dintr-unul sau ambii plamani

Distribuie:

Publicat:

Saculetele cu aer se pot umple cu lichid sau puroi, provocand tuse cu flegma sau puroi, febra, frisoane si dificultati de respiratie. O varietate de microorganisme, inclusiv bacterii, virusuri si ciuperci, pot provoca pneumonia.
Ca gravitate, pneumonia poate varia de la usoara la cea care pune viata in pericol. Problemele apar de regula in cazul sugarilor si copiilor mici, a persoanelor cu varsta peste 65 de ani si a persoanelor cu probleme de sanatate sau sistem imunitar slabit.
SIMPTOME
Semnele si simptomele pneumoniei variaza de la usoare la severe, in functie de factori precum tipul de germen care cauzeaza infectia, varsta si starea generala de sanatate. Semnele si simptomele usoare sunt adesea similare cu cele ale unei raceli sau ale unei gripe, dar acestea dureaza mai mult.
Semnele si simptomele pneumoniei pot include:

Dureri toracice atunci cand respirati sau tusiti

Confuzie (la adulti in varsta de 65 de ani si peste)

Tuse, care poate produce flegma

Oboseala

Febra, transpiratie si frisoane

Temperatura mai scazuta decat cea normala a corpului (la adultii cu varsta mai mare de 65 de ani si persoanele cu sisteme imunitare slabe)

Greata, varsaturi sau diaree

Dificultati de respiratie

Este posibil ca nou-nascutii si sugarii sa nu prezinte nici un semn al infectiei sau pot avea varsaturi, febra si tuse. De asemenea, pot fi agitati sau obositi si fara energie, ori pot avea dificultati de respiratie si de alimentare.
Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti dificultati de respiratie, durere in piept, febra persistenta de peste 39 grade C sau tuse persistenta.
Este deosebit de important ca persoanele din aceste grupuri cu risc crescut sa vada un medic:
– Adulti mai in varsta de 65 de ani
– Copii mai mici de 2 ani cu semne si simptome
– Persoanele cu o stare de sanatate precara sau cu un sistem imunitar slabit
– Persoanele care primesc chimioterapie sau care iau medicamente care suprima sistemul imunitar
Pentru unii adulti mai in varsta si pentru persoane cu insuficienta cardiaca sau probleme pulmonare cronice, pneumonia poate deveni rapid o afectiune care pune viata in pericol.
Pentru stabilirea diagnosticului de pneumonie, este necesara o serie de investigatii, printre care se numara si analizele de laborator. In cadrul Laboratorului Praxis se efectueaza analize precum testul QuantiFERON-TB Gold Plus, anticorpi anti Mycoplasma pneumoniae IgA, IgG, IgM, examenul microbiologic al sputei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img