vineri, 19 aprilie, 2024

PNL PARALIZEAZA activitatea Guvernului

Distribuie:

Publicat:

PNL a luat decizia prin care va paraliza total activitatea Guvernul. Liberalii au atacat la Curtea Constitutionala Legea de abilitare, ceea ce inseamna ca Guvernul nu poate emite Ordonante, inclusiv ordonanta prin care se reorganizeaza ministerele.

”Partidul National Liberal vegheaza la respectarea legii si considera ca orice act de guvernare trebuie sa respecte aceste rigori, inclusiv cele constitutionale. Din acest motiv, PNL a depus astazi sesizarea de neconstitutionalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante simple.

PNL a atras atentia, de la momentul dezbaterilor din Parlament pe marginea proiectului de lege, asupra faptului ca acesta nu respecta rigorile constitutionale. Argumentele si observatiile au fost expuse de Consiliul Legislativ, for de specialitate care avizeaza proiectele de acte normative si sprijina procesul de legiferare. In consecinta, parlamentarii PNL au initiat si depus sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea proiectului de abilitare a Guvernului de a emite ordonante, sprijinindu-se pe argumentele invocate de Consiliul Legislativ.

Astfel, proiectul depaseste limitele stabilite de Constitutie prevazute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului.

Cu aceasta ocazie, atragem atentia asupra incercarii de dezinformare a liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la o presupusa ”blocare a activitatii” Guvernului generata de acest demers al PNL. In realitate, Liviu Dragnea se foloseste de confuzia facuta deseori in spatiul public intre ordonantele simple si ordonantele de urgenta. Guvernul Dragnea – Grindeanu nu este impiedicat cu nimic sa-si puna in opera initiativele dorite prin intermediul ordonantelor de urgenta, pana la solutionarea sesizarii de catre CCR. Nu ne indoim de faptul ca actualul Guvern va folosi acest instrument si va da dovada de vointa politica in acest sens.

Ordonantele de urgenta pot fi emise in baza articolului 115, alineatul 5 din Constitutie, chiar si in vacanta parlamentara, fiind necesara doar mobilizarea majoritatii parlamentare PSD-ALDE pentru indeplinirea procedurilor parlamentare destinate intrarii proiectelor in dezbaterea comisiilor de specialitate.

Mentionam ca sesizarea PNL s-a bucurat de sprjinul parlamentarilor din partea USR si PMP, care se afla pe lista semnatarilor sesizarii de neconstitutionalitate”, arata PNL.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img