sâmbătă, 20 aprilie, 2024

PNL si PMP vor o noua sarbatoare nationala – 15 mai, Ziua ardelenilor

Distribuie:

Publicat:

Mai multi parlamentari PNL si PMP vor ca ziua de 15 mai sa devina Ziua ardelenilor, zi de sarbatoare nationala, initiatorii sustinand ca actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la baza programul revolutiei romane de la 1848, enuntat pe Campia Libertatii de la Blaj, pe 15 mai 1848.

de 15 mai are o insemnatate istorica deosebita pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Campia Libertatii de la Blaj s-au adunat 40.000 de romani, care si-au expus revendicarile nationale, politice, religioase si sociale, pentru ca natiunea romana din Ardeal sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si celelalte natiuni care locuiau in aceasta provincie”, se mentioneaza in expunerea de motive care insoteste proiectul de lege depus la Camera Deputatilor.

Initiatorii mai arata ca Marea Adunare de la Blaj din 15 mai 1848 a insemnat inceputul organizarii politice moderne la romanii transilvaneni.

”Dupa cum sublinia si marele om politic salajean Iuliu Maniu, stranepotul lui Simion Barnutiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la baza programul revolutiei romane de la 1848, enuntat pe Campia Libertatii de la Blaj, in ziua de 15 mai 1848. (…) Credem ca propunerea noastra, ca ziua de 15 mai sa devina o zi de sarbatoare nationala, este cu totul indreptatita”, se mai arata in expunerea de motive.

Potrivit proiectului de lege, sarbatorirea anuala a Zilei ardelenilor poate fi marcata de autoritatile administratiei publice centrale si locale, organizatiile neguvernamentale, reprezentantele Romaniei in strainatate, precum si de institutiile publice de cultura din tara si strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter cultural-artistic si stiintific.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 13 aprilie, decretul de promulgare a legii care stabileste instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei.

Deputatii au adoptat proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, initiatorii sustinand ca regiunea este locul de plecare al primei revolutii moderne, Revolutia lui Tudor Vladimirescu si se cuvine marcarea momentului in care Tudor Vladimirescu intra in Bucuresti.

“Se instituie ziua de 21 martie – Ziua Olteniei (…) Sarbatorirea anuala a Zilei Olteniei va fi marcata de autoritatile centrale si locale, precum si de institutiile publice de cultura din tara si in strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter cultual-artistic si stiintific”, potrivit proiectului de lege.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img