vineri, 29 martie, 2024

Poate fi calculat riscul de deces prin boli cardiovasculare?

Distribuie:

Publicat:

Exista in prezent diagrame pentru estimarea riscului de deces la 10 ani prin boli cardiovasculare. Aceste diagrame sunt utile si pentru persoane sanatoase cu varsta peste 40 ani, in diagrama nefiind incluse valori pentru varste mai mici de 40 ani. Nu se foloseste pentru pacienti cu boala cardiovasculara cunoscuta, diabet zaharat, boala renala cronica moderat-severa, pentru ca acestia au deja un risc cardiovascular crescut. Cum se calculeaza acest risc si la ce foloseste?

Tabelele de calcul iau in considerare urmatorii factori: sexul, varsta, fumatul, tensiunea arteriala si colesterolul total. In functie de aceste variabile se estimeaza un risc de deces la 10 ani, care poate fi scazut (<1%), moderat (1-5%), inalt (5-10%) si foarte inalt.

De ce este necesara calcularea acestui risc? Pentru a lua din timp masuri pentru corectia factorilor care cresc acest risc si implicit a reduce riscul de deces. Riscul poate fi mai mare decat cel calculat pe baza diagramei la persoanele cu antecedente familiale de boli cardiovasculare, cu obezitate, persoane defavorizate social.

Daca doriti sa va calculati acest risc pentru a sti unde va situati si ce masuri trebuie sa luati, va puteti adresa unui medic specialist cardiolog, dar si medicilor specialisti boli interne/medicina generala care sunt familiarizati cu aceste diagrame.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img