sâmbătă, 20 aprilie, 2024

PONTA: Propunem Parlamentului un imprumut de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova

Distribuie:

Publicat:

Guvernul va propune Parlamentului spre aprobare un proiect de asistenta financiara rambursabila de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, a anuntat marti premierul Victor Ponta.

Potrivit premierului, banii ar urma sa fie rambursati in termen de cinci ani, iar dobanda este in jur de 1,5%.

“Este o perioada dificila prin care Republica Moldova trece acum din punct de vedere financiar si bugetar. Pana la momentul la care va avea un acord cu institutiile financiare internationale – FMI, CE si BM – (…) cred ca este de datoria si mai ales este de puterea Romaniei ca, intr-un moment dificil, sa fim primii care putem sa spunem (…) ‘putem sa va dam acest imprumut rambursabil in conditii extrem de avantajoase’. Aceasta asistenta financiara se va acorda cu o dobanda egala cu cea care este platita de Romania in momentul imprumutului pe piata internationala, in jur de 1,5%. Romania nu pierde, nu castiga, nu vedem acest lucru ca pe o operatiune comerciala, ca pe o afacere, ci vedem ca pe un ajutor pe care il dai celui mai apropiat prieten”, a spus Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean, Valeriu Strelet, la finalul sedintei comune a guvernelor celor doua tari.

Seful Executivului roman a precizat ca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre acest imprumut, dar si cu lideri politici, astfel ca, in opinia sa, exista “o intentie comuna de a aproba acest acord”.

La randul sau, premierul moldovean, Valeriu Strelet, a sustinut ca din acest imprumut ar urma sa fie eliberata anul acesta o prima transa de 60 de milioane de euro.

“Republica Moldova nu intentioneaza sa consume acesti bani pe domenii neproductive. Noi avem intentia sa reanimam proiectele investitionale care au fost temporar suspendate din motivul absentei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atat de mult in contextul unor anumite perioade de instabilitate politica si conditionari de reforme”, a explicat premierul Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img