vineri, 29 martie, 2024

”Porcul Somon” cucereste Romania, o rasa creata in urma cu aproximativ 200 de ani

Distribuie:

Publicat:

Mangalita, o rasa creata in urma cu aproximativ 200 de ani, in zona Aradului, din incrucisarea dintre mai multe rase de porci cu mistreti, redevine de interes atat printre fermieri cat si printre consumatori. Anul acesta, de Craciun, tot mai multi romani sunt dispusi sa plateasca dublu pentru un kilogram de carne despre care se spune ca este dintre cele mai sanatoase. Pentru ca vorbim despre o rasa rudimentara, crescuta cu aproape orice (nutret, grau, porumb, orz, dovleac etc.) in spatii semideschise si calitatile produsului sunt deosebite: contine o cantitate ridicata de acizi grasi omega-3 si antioxidanti naturali.

MITURI DESFIINTATE

„Ideea conform careia carnea de porc de Mangalita e mai sanatoasa e doar o chestiune de promovare. Pe plan de nutritie acea diferenta dintre colesterolul lor si cel al altor specii de porc este nesemnificativa. De cativa ani tot despre asta se discuta, se abereaza foarte mult, atat de mult incat o nutritionista din Bucuresti, o nulitate, pentru ca nu pot sa-i spun altfel a spus ca somonul cu patru picioare se numeste Mangalita, cu alte cuvinte compara somonul cu carnea de Mangalita, ceea ce este profund, profund necorespunzator, o minciuna ordinara! Carnea de porc poate fi consumata o data pe saptamana, nimeni nu spune ca nu trebuie sa mancam carne de porc, si eu mananc carne de porc, dar nicidecum sa-I indemni pe oameni sa manance carne de Mangalita ca le scade colesterolul, la aceasta aberatie s-a ajuns! , are o cantitate mai redusa, dar care, in contextual nutritiei globale (ce mancam intr-o saptamana sau o zi) nu are niciun fel de importanta!”, atrage atentia prof. dr. Nicolae Hancu, unul dintre cei mai renumiti specialisti in diabet zaharat, nutritie si obezitate din tara.

PROVENIENTA CARNII MAI IMPORTANTA DECAT TIPUL
Potrivit ultimelor date, colesterolul nu este influentat de ceea ce mancam.

„Faptul ca are sau nu colesterol nu influenteaza cu nimic colesterolul seric, porcul de mangalita are un profil lipidic diferit, dar colesterolul se formeaza endogen, se formeaza din zaharuri, din grasimi proaste, din grasimi bune, deja de un an si jumatate se stie: colesterolul alimentar nu influenteaza colesterolul seric! Nu zice nimeni ca nu are niste proprietati deosebite, dar conteaza foarte mult ce mananca porcul. E mai importanta provenienta carnii decat tipul, astfel intre un porc crescut la tara si un pui crescut in baterie, e de preferat porcul. In plus, niciun produs animal nu este lipsit de colesterol, am mai auzit aberatia asta si referitor la oua fara colesterol. Orice produs animal are si colesterol, colesterolul intra in structura membranara celulara. Oamenii incearca sa-si vanda produsele scotand in evidenta lucruri mai mult sau mai putin adevarate”, adauga Sigina Pop, cunoscut nutritionist clujean.

UN PORC USOR DE CRESCUT

Porcul din rasa Mangalita este foarte rezistent la conditii aspre de clima, foarte rezitent la boli si stres si deloc pretentios la hrana si adapost. Porcul Mangalita are ratul carn, parul cret, blond sau roscat, iar pe vremuri era crescut in toate gospodariile din Romania pentru carnea sa gustoasa si saraca in grasimi.

Porcul de Mangalita mai este denumit: porcul cu blana, porcul cu lana creata, porcul-somon sau uleiul de masline cu patru picioare, porcul cu parul cret etc. Carnea lor are mai multe vitamine si un profil lipid deosebit pentru sanatate.
In prezent, se estimeaza ca in tara mai exista circa 35.000 de exemplare din rasa Mangalita, cu variatiile sale – Mangalita cu burta alba, Mangalita cu par blond sau Mangalita roscat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img