sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Posibil motiv de alarma: Ce-au descoperit oamenii de stiinta legat de crema de protectie solara

Distribuie:

Publicat:

Crema cu ecran solar este ceva fara de care multi nici nu ies din casa, iar de pe plaja este nelipsita, oamenii fiind din ce in ce mai constienti de pericolul reprezentat de cancerul de piele.

Insa atunci cand o folosim, chimicalele din compozitie sunt absorbite in sange, iar efectele acestora inca nu sunt cunoscute, arata un studiu realizat in SUA, comandat chiar de Guvern. Cercetarea realizata de experti ai Food and Drug Administration (FDA) a scos la iveala faptul ca ingredientele din astfel de produse ajung rapid in sange si se acumuleaza la un nivel mai mare decat cel considerat sigur, arata Live Science.

Studiul, unul destul de mic, realizat doar pe 24 de persoane, este printre primele care analizeaza nivelul din sange al chimicalelor din produsele cu ecran solar, dar si cat raman acestea in organismul nostru. Chiar daca se folosesc la scara larga, surprinzator de putine studii s-au aplecat asupra produselor cu ecran solar, noteaza ziare.com.

Pri urmare, riscurile la care ne supunem din cauza acestor chimicale nu sunt inca stiute. Cercetatorii tin sa atraga atentia asupra faptului ca, in ciuda rezultatelor acestui studiu, publicate de jurnalul JAMA, nu ar trebui sa ne ferim de produsele cu ecran solar. Cercetarea se doreste mai degraba un semnal de alarma pentru comunitatea stiintifica. Aceasta ar trebui sa studieze mai in amanunt efectele pe care aceste chimicale le au asupra noastra.

Ce stim sigur in acest moment este faptul ca soarele duce la cancer de piele si melanom, iar aceste produse ne protejeaza, a explicat dermatologul Kanade Shinkai, de la Universitatea California.

In cadrul acestei cercetari, 24 de voluntari sanatosi si-au aplicat astfel de produse de patru ori pe zi, timp de patru zile. Unii au folosit crema, altii spray. Cantitatea de produs aplicata a fost cea din recomandarile de pe eticheta, adica 2 miligrame pe centimetrul patrat de piele, produsul fiind distribuit pe 75% din suprafata corpului.

Subiectii au stat in laborator timp de sapte zile si nu au fost expusi la soare. In tot acest timp li s-au recoltat 30 de probe de sange. Au fost masurate nivelurile a patru chimicale care se gasesc in produse si s-a dovedit in toate cazurile ca acestea depaseau concentratiile considerate sigure, respectiv 0,5 nanograme pe mililitru, asa cum prevede FDA. Iar nivelurile au fost mai mari de la o zi la alta, ceea ce inseamna ca chimicalele se acumuleaza in sange. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img