joi, 28 martie, 2024

Postul Adormirii Maicii Domnului a inceput. Ce ii sfatuieste BOR pe credinciosi

Distribuie:

Publicat:

Postul Adormirii Maicii Domnului, care dureaza doua saptamani si care are o singura dezlegare la peste, pe 6 august, a inceput.

Postul este o perioada de restrictii care ii pregateste pe crestini de cele doua mari sarbatori ale lunii august: Schimbarea la Fata – 6 august si Adormirea Maicii Domnului – 15 august.

In acest post Biserica Ortodoxa le cere crestinilor sa nu manance nimic pana la ora 15:00, lunea, miercurea si vinerea, iar mai tarziu, doar mancare uscata. Marti si joi se mananca fara ulei, iar sambata si duminica crestinii au dezlegare la untdelemn si vin.

In Postul Sfintei Marii avem o singura dezlegare la peste, pe 6 august, cand se praznuieste Schimbarea la Fata a Domnului, pe Muntele Tabor.

Biserica ii sfatuieste pe crestini sa tina departe macar de pacate, daca nu reusesc sa se abtina de anumite mancaruri.

Crestinii au inceput sa tina acest pot in secolul V, odata cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. La inceput, durata lui era diferita in functia de zona. Astfel, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, cei din Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim se postea opt zile. De asemenea, existau si crestini care tineau post toata luna august, iar altii posteau in septembrie. Abia in 1166 la Sinodul din Constantinopol s-a stabilit ca postul inchinat Sfintei Marii sa inceapa pe 1 august si sa se incheie pe 15 august.

Pe aceeași temă

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

spot_img