vineri, 19 aprilie, 2024

Povestea Alinei, tanara din Brasov care a lasat orasul pentru a da lovitura cu o ferma de capre

Distribuie:

Publicat:

La varsta la care tinerele se distreaza in cluburi sau prin vacante, o brasoveanca a decis sa se mute la sat, ca sa-si faca. o ferma de capre. Si nu a gresit deloc. Afacerea s-a dovedit buna, castigul a aparut imediat si satisfactiile la fel.

Recent, lactatele i-au adus chiar si un premiu intai la un concurs din Serbia.

Alina Muntean, proprietara fermei de capre: ”Avem carnati de capra. Si pastrama de capra, care e la mare cautare in ultimul timp. Nu prea avem atatea capre cata pastrama ni se cere”.

Sa poti spune asta, la doar un an de la deschiderea fermei, nu e putin lucru. Dar nici sacrificiile nu sunt putine.

Ziua ei de munca incepe invariabil dimineata devreme, in tarcul caprelor. Si se incheie seara tarziu.

Vezi si: Incredibil! Si-a pus poze pe Facebook cu o capra neagra: ''La vanatoare de dimineata, fericita''

Alina Muntean, proprietara fermei de capre: Adevarul e ca eu m-am visat intotdeauna calare pe un cal, ma visam o amazoana. Si ne-am luat animale.

A fost o decizie de familie. Odata planul pus pe hartie, oamenii au cautat si solutii. Investitia a fost de 20 de mii de euro.

Nistor Boriceanu, Primarul din Maierus: Le-am pus la dispozitie pasune. Eu i-am explicat ca e foarte greu, ca e tanara, dar a avut ambitie sa faca, sa se apuce de aceasta microferma.

ALINA MUNTEAN, proprietara fermei de capre: Anul acesta am avut vreo 160 de capre cu lapte. Sunt vreo 250 de toate.

Fata de laptele de vaca, cel de capra nu duce la alergii sau intoleranta. Poate fi consumat proaspat dar este folosit chiar si in industria cosmetica. Cert este ca nimic nu se pierde. In mica ferma din comuna Maierus, cand productia de lapte depaseste comenzile, se face si branza.

Pentru asta, laptele se strecoara bine. Apoi se incalzeste in ceaun, la foc de lemne, pana la 36, 37 grade, dupa care se adauga cheagul. Pentru produsele ei, tanara a fost premiata chiar si in Serbia. Iar acum vrea sa se extinda. catre agroturism.

ALINA MUNTEAN, proprietara fermei de capre: Oamenii sunt foarte incantati si vara vin si dorm cu corturile la noi. Anul asta a fost nebunie cu corturile.

In prezent in Romania sunt aproximativ 2 milioane de capre. 20% din productia mondiala de lapte este acoperita de laptele de capra din Europa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img