vineri, 19 aprilie, 2024

Povestea cutremuratoare a unei romance care a ajuns maturatoare in Italia

Distribuie:

Publicat:

Avea două facultăți terminate și o începuse pe cea de-a treia. Avea un job stabil ca profesoară, iar viața îi era aranjată. Totul s-a schimbat, însă, pentru ea într-o clipită. Ea este Augustina Stanciu, o româncă în vârstă de 55 de ani, care a fost nevoită să plece din țară pentru a se întreține.

Acum trăiește în localitatea Lodi, unde lucrează ca măturătoare, însă nu este rușinată de munca pe care o face. În fiecare zi, Augustina Stanciu mătură și strânge gunoaiele de pe stradă, dar și frunzele căzute de la copaci. După care golește coșurile de gunoi și încarcă totul într-o furgonetă, conform businessmagazin.ro. Românca are două diplome de licență, iar în curând o va obține pe a cea de-a treia, dar este împăcată cu ideea că lucrează ca măturătoare. Nu îi este deloc rușine cu ceea ce face.

În general, această muncă este făcută de bărbați. Augustina merge la muncă îmbrăcată în blugi și vestă portocalie, și are mereu mătură, mănuși și făraș. Ea scapă de mirosul neplăcut, abia după-amiza după un duș.

„Am început să lucrez în 2006 pentru cooperativa La Luna din Montanaso. Eram singura femeie şi cooperativa a trebuit să ceară permisiunea de la Astem pentru a mă angaja. Acum mai e încă o colegă. Trec cu furgoneta dimineaţa, golesc coşurile, schimb sacii şi strâng mizeria de pe stradă. Nu las niciodată nimic în urmă. Toamna sunt frunzele. Le mătur, le pun grămadă şi la strâng. Este obositor să mături, dar când am terminat, văd strada foarte curată şi mă simt satisfăcută. Ar fi păcat să las acolo toată acea mizerie, inclusiv excrementele câinilor. Şi eu îmi duc căţeluşul la plimbare, însă ştiind ce înseamnă să cureţi, nu las urme ale trecerii sale pe trotuar. Strâng, bag în punguţă şi duc acasă”, a povestit Augustina Stanciu, pentru cotidianul „Il Cittadino”.

Augustina Stanciu, mărturii impresionante: „Munca îmi oferă satisfacţii”
Românca susține că munca de operator ecologic este una destul de frumoasă. „Îmi oferă satisfacţie – spune ea – şi chiar dacă sunt singura femeie, colegii mei se poartă bine cu mine. Câştig între 850 şi 900 de euro pe lună şi sunt reprezentat sindical de întreprindere pentru organizaţia USB Federazione din Lodi. Băieţii de la Astem care mătură străzile câştigă cu circa 300 de euro în plus. Insistăm pe acest aspect”, a mai spus Augustina Stanciu.

Cum arată programul ei zilnic?

Augustina Stanciu muncește încă de la primele ore ale dimineţii.

„Mă trezesc la 4:30. La 5 ies din casă, la Casaletto Ceredano, la 5 şi 40 sunt la Montanaso; îmi pregătesc uneltele, verific ca furgoneta să fie în regulă şi la 6 sunt la Lodi gata să încep munca, sunt ocupată până la miezul zilei. Şi sâmbăta şi duminica m-am arătat disponibilă să curăţ străzile cu suflătorul. Voiam ca fiica mea să-şi poată continua studiile.

În România am luat o diplomă în agricultură şi una în educaţie tehnologică, un fel de inginerie. Am studiat şi geografie, dar îmi mai lipseau câteva examene pentru a susţine lucrarea de final. Am predat la şcoala generală şi la liceu, dar acolo salariile sunt mici şi vroiam ca fiica mea să continue să studieze. Am rămas văduvă şi am venit în Italia. Am găsit un loc de muncă onest care îmi permite să-mi ajut fiica. Ea are 32 de ani, două fetiţe, o licenţă în ştiinţe politice şi acum studiază dreptul. Am făcut sacrificii în viaţă, dar nu mă plâng. E frumos să fii femeie. Îmi place să fiu mamă şi cred că este important să cauţi să fii un exemplu pentru toţi. Dacă îţi faci munca bine te apreciază pentru ceea ce eşti”, a mai povestit Augustina Stanciu.

Femeia poate fi considerată un adevărat exemplu pentru mulți oameni, mai ales pentru determinarea de care a dat dovadă de-a lungul timpului.

Foto: businessmagazin.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img