vineri, 19 aprilie, 2024

Povestea impresionanta a unei tinere din Iasi, bursiera la doctorat! A renuntat la un job bine platit intr-o corporatie din Paris pentru albine! FOTO

Distribuie:

Publicat:

A pus pe picioare o afacere solida cu miere de albine • A inceput cu cativa stupi, iar acum produce miere pura pe care o vinde in China, Singapore si Franta • Mierea produsa de aceasta ieseanca este singura recomandata de Societatea de Pediatrie din Romania • Tanara antreprenoare spune ca este un apicultor atipic • "Am invatat pe banii altora, iar acum m-am intors in tara sa produc ceva pe banii mei", spune ieseanca

La cativa kilometri de Iasi, pe dealurile Tomestiului, exista un paradis floral, unde zi de zi "muncesc" albinutele unei iesence, cunoscuta deja de sateni ca o stapana a albinelor. La cei 33 de ani ai sai, tanara se mandreste cu rezultatele muncii sale. A creat un produs unic in tara, apreciat de straini, dar si de romani. Andra Nichitean, de meserie analist financiar, povesteste de ce a pariat pe apicultura si a incercat sa schimbe ceva in acest domeniu insuficient exploatat.

Proiecte de un milion de euro din fonduri europene

Tanara se defineste ca fiind "un apicultor atipic". A obtinut un doctorat in Finante dupa ce a studiat cu o bursa in Paris, iar la 29 de ani s-a intors in tara, in locurile natale, pentru a produce miere naturala de albine.

"Am auzit ca se fac bani frumosi din apicultura si mi s-a parut destul de antrenant sa fac asta. Cand lucrezi intr-o corporatie, cum am facut eu in Paris, esti hiperprocedural. Pe teren insa e altceva. Am sarit dintr-o zona procedurala intr-una flower power. Am invatat mai multe pe partea umana pentru ca apicultura te indruma spre asta. Mai mult, eu nu ma gandesc sa dezvolt o afacere. Dupa ce am trecut prin acest travaliu, ca sa-l numesc asa, sper sa ajung mult mai departe de o afacere in apicultura", sustine tanara antreprenoare.

Alegerea facuta de ieseanca i-a uimit pe cei din jur, mai ales ca a inceput sa aiba rezultate bune. Nu ducea lipsa de ajutor, tatal sau avand cunostinte de apicultura. Pe un teren din Miroslava avea cativa stupi pe care-i ingrijea din pasiune. Dupa intorcearea fiicei sale, afacerea si pasiunea au fost preluate de Andra, care deja a dovedit ca e experta in apicultura. Are 6 proiecte demarate pentru obtinerea fondurilor europene in valoare de aproape 1 milion de euro, o parte din ele fiind deja aprobate si urmeaza sa primeasca banii.

"Am inceput un doctorat pe biotehnologie alimentara, am creat o asociatie impreuna cu ICECHIM (Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – n.r.) si vrem sa ne dezvoltam pe partea de farma, food si cosmetice. Aceasta colaborare cu ICECHIM si crearea Asociatiei ne-a ajutat in obtinerea fondurilor europene. Sunt multe proiecte in derulare. Vrem sa facem si o fabrica de procesare pentru ca nu este in Iasi pe apicultura. Unul dintre telurile noastre este si o miere fortifiata din interior integral, naturala, cum este manuka din Noua Zeelanda. Am fondat Asociatia de Alimentatie si Ingrijiri Inteligente cu Ingrediente Naturale Inovatoare si vrem sa asiguram toate targurile din domeniu. Suntem in colaborare cu Ministerul Economiei in acest sector", spune apicultoarea.

 

Miere pura de Iasi

Tanara antreprenoare spune ca domeniul apicol nu este suficient exploatat. De aceea vrea sa creeze produse unice si se informeaza in permanenta pentru a-si depasi barierele. Primele rezultate in aceasta directie au aparut chiar imediat dupa ce a inceput productia, in urma cu 4 ani.

"Acum avem 240 de familii de albine, pe un teren din Tomesti. Albinele vor fi mutate in Miroslava luna aceasta. Toata productia noastra ajunge in China, Singapore si Franta. Mierea noastra are certificare europeana si este singura recomandata de Societatea Romana de Pediatrie. La inceput a fost mai greu sa obtinem contracte. Am luat si tepe, inclusiv de la firme de consultanta. Daca nu iti doresti foarte tare, renunti, si de o mie de ori si o iei de la capat. Apropo de firmele de consultanta, recomand celor care fac proiecte europene sa colaboreze cu firmele care nu iau avans mare pentru ca acestea sunt cele mai serioase. Cel putin asta a fost experienta mea din acest sector. Am fost doua luni in China si am stabilit acolo contacte, iar o parte din productia de miere ajunge in aceasta tara. Tot ceea ce facem noi este terapie prin albine. In viitorul apropiat sper sa ajunga mierea noastra pe rafturile magazinelor din toata Europa", planuieste tanara antreprenoare. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img